Ruska raketa vidljiva tek pred ciljem

Glas Srpske
Ruska raketa vidljiva tek pred ciljem

Moskva - Zamjenik ministra odbrane Rusije Jurij Borisov otkriva da se nova ruska raketa na nuklearni pogon može otkriti tek na samom prilasku cilju, te da je njene manevarske sposobnosti čine neranjivom.

Borisov navodi da raketa može da isporuči teret na bilo kojoj udaljenosti i da može da leti danima.

Borisov ističe da su ruski stručnjaci za nuklearno oružje vjerovatno prvi na svijetu konstruisali ovakvo oružje. On im je zahvalio što su "bajku pretočili u stvarnost".

Za vrijeme testiranja potvrđeno je da nuklearni pogonski sistem može postići potrebnu snagu. Raketa startuje na običan barutni pogon, a kasnije se aktivira nuklearni motor.

- Specifičnost ove rakete je u tome što je možda i sporija od hipersoničnog noža, ali leti po zadatoj putanji, izbjegavajući neravnine terena na maloj visini, što otežava njeno otkrivanje - precizirao je Borisov.

O novoj raketi prvi put je govorio predsjednik Rusije Vladimir Putin prilikom obraćanja Federalnoj skupštini Ruske Federacije.

Njena specifičnost je što ne koristi balističku putanju leta do cilja, zbog čega su je ruski inženjeri opremili kompaktnim nuklearnim pogonskim sistemom.

Neki zapadni stručnjaci već su objavili nekoliko članaka o novoj raketi, koju su nazvali "nezaustavljiva".

Rusi, međutim, još nisu našli pravo ime za ovo zastrašujuće oružje.

Krstareće rakete nove generacije, podvodni dronovi, hipersonična interkontinentalna raketa "avangard", koja "udara poput meteora", zastrašujuća raketa "sarmat", koju na Zapadu zovu "satana", sistem hipersoničnih raketa "kinžal", kao i lasersko oružje - novo je rusko oružje koje je Vladimir Putin predstavio u godišnjem govoru o stanju nacije početkom mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana