Руска подводна “апокалиптична бомба”

Срна
Руска подводна “апокалиптична бомба”

Вашингтон - Западни високорангирани официри и стручњаци за безбједност тврде да руски подводни дрон “посејдон” може да уништи цијели континент, те да их је Русија пројектовала као “оружје трећег потеза”.

- То значи да би, у случају нуклеарног сукоба и одговора Вашингтона, Русија посегнула за “посејдоном” - наводи “Бизнис инсајдер”.

Русија је изградила нову подводну “апокалиптичну бомбу” и запријетила САД. “Посејдон” надмашује традиционалне идеје нуклеарног ратовања, тврде амерички војни аналитичари, који су претходно сматрали да Руси блефирају и да немају ово оружје.

Свако нуклеарно оружје може убити хиљаде људи у трептају ока и отровати околину, али нови руски “проналазак судњег дана” појачава ефекат обичног нуклеарног оружја, пише амерички лист.

Када би САД испалиле своје нуклеарно оружје “минутмен три”, оно би експлодирало изнад мете, а сила експлозије би здробила мету. Али, руски “посејдон” користи много снажнију бојеву главу.

Док већина нуклеарног оружја може да уништи град, руски “посејдон” могао би да уништи континент, тврде амерички војни стратези.

Одмах након потврде да “посејдон” заиста постоји, на америчким војним порталима и у медијима кренула је лавина оптужби на рачун Русије због конструисања оваквог подводног оружја.

 - Чак ни на врхунцу хладног рата нико није озбиљно схватао идеју о изградњи таквог наоружања - наводи Малколм Дејвис, са Аустралијског института за стратешку политику.

У страху да би америчке обале деценијама могле бити озрачене након удара подводног торпеда против којег нема одбране, војни аналитичари упозоравају да “посејдон” наглашава ризике за НАТО ако реагује на било какву руску пријетњу - а тиме се драматично повећава моћ Русије.

Русија је често пријетила нуклеарним оружјем када се осјећала окружена НАТО снагама, али је до сада избјегавала суочавање са Алијансом.

Неизвјесно је укључује ли појава “посејдона” могућност стварне употребе или само пријетњу, истичу западни војни аналитичари.

Руски нуклеарни дрон у облику дивовског торпеда “посејдон” кретаће се великом брзином под водом, при чему ће моћи да маневрише по курсу и дубини. Све ове карактеристике омогућавају му да буде практично незаустављив, прецизније, у овом тренутку не постоји противоружје или подводни пресретач који би га могао угрозити.

Како преноси портал “Руска газета”, неименовани извор из руског војноиндустријског комплекса наводи да ће се нуклеарни подводни дрон кретати брзином од 110 чворова (више од 200 километра на час).

“Посејдон” ће носити једна од нуклеарних подморница која се налази у оружаном саставу руске војске.

У случају примјене, подводни дрон ће се одвојити од подморнице попут ракете коју лансира авион, а онда ће се упалити основни мотор “посејдона”.

Достизање и одржавање брзине, која је изузетна када је ријеч о кретању под водом, обезбиједиће му “ваздушни мјехур” око њега, што ће знатно смањити отпор воде приликом кретања.

Аутоматски тражи мету

 

“Посејдон”, подводни дрон, биће у стању да носи нуклеарну бојеву главу и предвиђен је да гађа непријатељске луке или експлодира у близини непријатељских носача авиона.

Имаће интерконтиненталан домет од десетак хиљада километара и према руским изворима, 100 одсто нерањивост на непријатељске контрамјере.

Када буде направљен, а пробе су већ почеле, с руских нуклеарних подморница биће лансиран овај дрон, а потом ће аутоматски тражити своју мету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана