Русија започела војну вјежбу у Сибиру

Агенције
Русија започела војну вјежбу у Сибиру

Москва - Војска Русије започела је данас у Сибиру војну вјежбу својих ракетних снага, у јеку раста напетости између Москве и Запада због руског припајања Крима.

Портпал руских Стратешких ракетних снага рекао је да у петодневној војној вјежби учествује око 10.000 војника у западном сибирском региону Омск и Оренбургу на јужном Уралу, што је више од 2.000 километара од границе Русије и Украјине, пренијела је агенција Ројтерс.

Почетком марта Русија је одржала војну вежбу са 8.500 војника недалеко од границе са Украјином, непосредно по збацивању проруског украјинског предсједника Виктора Јануковича.

Криза у Украјини изазвала је највећу конфронтацију између Русије и Запада од завршетка Хладног рата, навела је британска агенција.

Врховни командант снага NATO рекао је у недјељу да је Русија изградила "веома видљиву" силу на њеној граници с Украјином.

Врховни командант снага NATO за Европу, генерал Филип Бридлав, недавно је изјавио да би Москва могла да, слично као на Криму, поступи и у Придњестровљу, региону отцијепљеном од Молдавије с већинским руским становништвом.

Русија је прошле седмице припојила својој територији Крим након референдума на коме су се становници тог полуострва изјаснили за отцјепљење и припајање Русији, а упркос противљењу ЕУ и САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана