Русија уводи царину на украјинску робу

Срна
Русија уводи царину на украјинску робу

МОСКВА - Руско Министарство економије саставило је нацрт регулативе о увођењу царине на робу која се увози из Украјине, као одговор на трговински споразум Кијева и ЕУ.

Русија је саопштила прошлог мјесеца да ће вјероватно одговорити увођењем трговинскх баријера, након што је Кијев потписао Споразум о придруживању са ЕУ, који му омогућава слободну трговину са европским блоком.

У нацрту руског документа, који је објављен на веб сајту владе, наведена је обимна листа украјинских производа, од пива и намјештаја до аутомобила.

Москва страхује да би Украјина могла да преусмјери у Русију робу увезену из ЕУ, чиме би се избјегле царине уведене ради заштите руског извоза.

Такође постоји бојазан да би Украјина масовно слала у Русију своје производе након што њено тржиште преплаве производи из ЕУ.

Нову регулативу тек треба да размотре остала државна тијела, а документ мора да прође правно тумачење прије него што буде достављен влади.

За његово усвајање није потребно гласање у парламенту, а регулатива ступа на снагу мјесец дана послије званичног објављивања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана