Rusija uručila protestnu notu ambasadorki Holandije

Tanjug
Rusija uručila protestnu notu ambasadorki Holandije

Moskva - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je danas uručilo protestnu notu holandskoj ambasadorki u Moskvi Rene Džons-Bos zbog hapšenja i protjerivanja ruskih državljana iz Holandije, ocijenivši taj incident kao provokaciju.

Holandske vlasti su prošle nedjelje saopštile da su raskrinkale rusku hakersku grupu kada su u aprilu uhvatile četvoricu muškaraca sa, kako su navele, špijunskom opremom u hotelu pored sjedišta Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), podsjeća Rojters.

Rusija smatra hapšenje i protjerivanje ruskih državljana provokacijom, što je posljedica njenog stava u OPCW i protivljenja da se rad te značajne međunarodne intitucije politizuje, stoji u saopštenju ruskog Ministarstva, prenosi Tass.

“Takvi koraci Haga nanose nepopravljivu štetu bilateralnim odnosima i cjelokupnu odgovornost za ove potpune laži snosi holandska strana”, zaključuje rusko Ministarstvo.

Ovo je odgovor Rusije na protestnu notu koju su holandske vlasti 3. oktobra uručile ruskom ambasadoru u toj zemlji i ruskom izaslaniku u OPCW Aleksandru Šulginu, a zbog medijskih navoda o ruskoj navodnoj umiješanosti u sajber napade, navodi ruska agencija.

Holandska ministarka odbrane Ank Bejleveld je na konferenciji za novinare 4. oktobra rekla da su holandske vojno-obavještajne i bezbjednosne službe osujetile napad ruskih hakera na OPCW, podsjeća Tass.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana