Rusija upozorava izraelske “vruće glave”: S-300 je stigao

Agencije
Rusija upozorava izraelske “vruće glave”: S-300 je stigao

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je prikriveno upozorenje Izraelu da bi trebalo da se uzdržava od “provokativnih akcija” u Siriji.

Upozorenje je uslijedilo pošto je Moskva isporučila protivavionske sisteme S-300 sirijskim snagama, javljaju izraelski mediji.

“Kao što znate, kako bi se povećao nivo bezbjednosti ruskog vojnog personala, letova aviona i zaštitili objekti u Siriji, isporuka ruskih protivavionskih sistema S-300 i Poljana D-4 je završena. Sada ruski savjetnici pripremaju sirijsko vojno osoblje za borbeni rad na tim modernim odbrambenim sistemima”, rekao je portparol ruskog Ministarstva, general-major Igor Konašenkov, u srijedu na brifingu za novinare.

“Vjerujemo da je preporučljivo za 'vruće glave' da adekvatno procijenjuju trenutnu situaciju i region i uzdržavaju se od provokativnih akcija na teritoriji Sirije”, dodao je portparol.

Njegovu poruku objavila je i Ambasada Rusije u Tel Avivu na Tviteru. Iako se Izrael ne pominje, izraelski mediji navode da je to aluzija na obaranje ruskog aviona IL-20 u septembru sirijskim protivavionskim raketama za vrijeme izraelskog napada.

Rusija je odlučila da isporuči Siriji rakete S-300 nakon tog incidenta u kome je poginulo 15 ruskih vojnika.

Moskva je optužila Izrael za obaranje aviona, tvrdeći da nije na vrijeme upozorena o planiranom udaru.

Incident je izazvao diplomatsku krizu između Jerusalima i Moskve, ali je Izrael nastavio da izvodi vojne akcije u Siriji, rekao je u ponedjeljak neimenovani visoki izraelski vojni zvaničnik.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman je izjavio da “samo zato što se za nešto ne čuje, ne znači da se ne događa”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana