Русија спремна да плати Савјету Европе 60 милиона евра, али под једним условом

Срна
Русија спремна да плати Савјету Европе 60 милиона евра, али под једним условом

Москва - Русија је спремна да плати чланарину Савјету Европе и измири накупљени дуг за двије године, али тражи да Парламентарна скупштина Савјета Европе испуни један услов.

Према ријечима шефа Комитета Савјета Федерације за међународне послове Константина Косачова, ПС СЕ треба да елиминише пријетње даље дискриминације националних делегација.

“У том случају, Русија ćе бити спремна да уплати своју годишњу чланарину, али и да измири дуг који се накупио за минуле двије године”, рекао је руски сенатор листу “Известија”.

Косачов је нагласио да Савјет Европе треба реформисати у дијелу који се односи на права делегација. Тако, према његовом мишљењу, свака од њих треба да има гарантовано право гласа.

Према подацима дипломатског извора, упознатог са ситуацијом, за двије године дуг Русије је достигао 60 милиона евра.

О потреби повратка Русије и проширењу права њене делегације говоре и у самој ПС СЕ. По мишљењу француског посланика Оливијеа Бехта, Русија треба да има могуćност да бира генералног секретара савјета и судије Европског суда за људска права.

“Али, Москва треба да пошаље позитиван сигнал поводом рјешавања украјинске кризе. Та држава заузима кључно мјесто у Европи и зато треба да испуњава своје обавезе у складу са том улогом”, изјавио је Бехт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана