Rusija poručila Americi: Branićemo našu imovinu u Venecueli svim mehanizmima

B92
Rusija poručila Americi: Branićemo našu imovinu u Venecueli svim mehanizmima

Moskva - “Rusija će braniti svoje interese i imovinu u Venecueli u okviru međunarodnog prava koristeći sve mehanizme koji su nam na raspolaganju”.

To je za ruske medije izjavio Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Rusija je prethodnih godina održavala bliske veze sa predsjednikom Venecuele Nikolasom Madurom i tom periodu odobrila je kredite Venecueli. Jedan kredit je dala naftna kompanija Rosnjeft koja je pozajmila novac venecuelanskoj firmi PDVSA.

Rosnjeft je dao 6 milijardi dolara kredita PDVSA, koji se do kraja ove godine mora u potpunosti vratiti kroz isporuke sirove nafte.

Prema podacima “S&P Global Platts”, novembra 2018. godine, Venecuela je imala 3,1 milijardu dolara preostalog kredita za otplatu “Rosneftu”. Ruska kompanija ima pet zajedničkih projekata sa PDVSA u Venecueli.

RT podsjeća da su SAD u ponedjeljak uvele još jedan krug sankcija protiv PDVSA, kako bi “pomogli da se spriječi preusmjeravanje imovine Venecuele od strane Madura i očuvanja tih sredstava za stanovnike Venecuele”.

Kremlj sankcije protiv PDVSA smatra “ilegalnim”, znakom “nelojalne konkurencije” i pokušajem da se upliće u unutrašnje poslove Venecuele, rekao je Peskov. 

“Rusija procjenjuje potencijalne posljedice sankcija”, dodao je Peskov.

Analitičari procjenjuju, bez obzira na ishod političke borbe u Venecueli, Rosnjeft neće biti odsječen od venecuelanskih naftnih sredstava, jer je nafta gotovo jedini prihod koja zemlja može dobiti.

Analitičar u jednoj zapadnoj banci procjenjuje da je imovina Rosnjefta u Venezueli oko 2,5 milijarde dolara, plus još 2,5 milijardi dolara, koje trebaju da prihoduju za isporuku sirove nafte od kredita za PDVSA.

Podsjećamo, SAD su prošle nedjelje podržale Huan Gvaido, predsjednika Narodne skupštine, kao legitimnog predsjednika Venecuele. Huan Guaido se proglasio privremenim predsjednikom.

“Put ka skidanju sankcija za PDVSA, je brzo prenošenje kontrole na privremenog predsjednika ili narednu, demokratski izabranu vladu”, rekao je ministar finansija Stiven T. Mnučin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana