Русија поручила Америци: Бранићемо нашу имовину у Венецуели свим механизмима

Б92
Русија поручила Америци: Бранићемо нашу имовину у Венецуели свим механизмима

Москва - “Русија ćе бранити своје интересе и имовину у Венецуели у оквиру међународног права користеćи све механизме који су нам на располагању”.

То је за руске медије изјавио Дмитриј Песков, портпарол руског предсједника Владимира Путина.

Русија је претходних година одржавала блиске везе са предсједником Венецуеле Николасом Мадуром и том периоду одобрила је кредите Венецуели. Један кредит је дала нафтна компанија Росњефт која је позајмила новац венецуеланској фирми ПДВСА.

Росњефт је дао 6 милијарди долара кредита ПДВСА, који се до краја ове године мора у потпуности вратити кроз испоруке сирове нафте.

Према подацима “С&П Глобал Платтс”, новембра 2018. године, Венецуела је имала 3,1 милијарду долара преосталог кредита за отплату “Роснефту”. Руска компанија има пет заједничких пројеката са ПДВСА у Венецуели.

РТ подсјећа да су САД у понедјељак увеле још један круг санкција против ПДВСА, како би “помогли да се спријечи преусмјеравање имовине Венецуеле од стране Мадура и очувања тих средстава за становнике Венецуеле”.

Кремљ санкције против ПДВСА сматра “илегалним”, знаком “нелојалне конкуренције” и покушајем да се уплиćе у унутрашње послове Венецуеле, рекао је Песков. 

“Русија процјењује потенцијалне посљедице санкција”, додао је Песков.

Аналитичари процјењују, без обзира на исход политичке борбе у Венецуели, Росњефт неćе бити одсјечен од венецуеланских нафтних средстава, јер је нафта готово једини приход која земља може добити.

Аналитичар у једној западној банци процјењује да је имовина Росњефта у Венезуели око 2,5 милијарде долара, плус још 2,5 милијарди долара, које требају да приходују за испоруку сирове нафте од кредита за ПДВСА.

Подсјећамо, САД су прошле недјеље подржале Хуан Гваидо, предсједника Народне скупштине, као легитимног предсједника Венецуеле. Хуан Гуаидо се прогласио привременим предсједником.

“Пут ка скидању санкција за ПДВСА, је брзо преношење контроле на привременог предсједника или наредну, демократски изабрану владу”, рекао је министар финансија Стивен Т. Мнучин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана