Rusija odbacila prijedlog da se ograniči pravo na veto u SB UN

Agencije
Rusija odbacila prijedlog da se ograniči pravo na veto u SB UN

Njujork - Rusija je odbacila francuski prijedlog da se ograniči pravo na veto stalnim članicama Savjeta bezbjednosti UN u slučaju masovnih zločina, rekao je stalni ruski predstavnik u UN Vitalij Čurkin.

- Mi smo protiv, to nije održivi prijedlog. Ako Francuska želi da ograniči sopstveno pravo na veto, neka to i učini - izjavio je Čurkin, predstavljajući program ruskog predsjedavanja Savjetom bezbjednosti.

Čurkin je naglasio da Rusija ne planira da sebi oduzme instrument koji omogućava Savjetu da donosi uravnotežene odluke.

- Odsustvo prava veta može dovesti do katastrofe - rekao je ruski ambasador, misleći na rezoluciju UN u februaru 2011. godine, kojom je otvoren put za vojnu intervenciju u Libiji, s ciljem zbacivanja tadašnjeg predsjednika Moamera Gadafija.

Ovo je prvi put da je ruski zvaničnik oštro i javno odbacio ovu francusku inicijativu koja nije probudila entuzijazam među drugim velikim silama.

Pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti, SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija,imaju pravo veta na odluke u Savjetu, podsjeća AFP.

Pariz želi da ubedi ostale članice da se ne koristi pravo veta kada je riječ o masovnim zločinima - genocid, zločoni protiv čovječnosti, ratni zločini.

Francuska je prijedlog, koji je podržalo više od 70 država, predstavila još septembru 2014. godine tokom zasedanja Generalne skupštine UN.

Pariz je planirao da ponovo predstavi svoj prijedlog na narednoj Generalnoj skupštini krajem septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana