Rusija od oružja inkasirala 15,3 milijarde dolara

Glas Srpske
Rusija od oružja inkasirala 15,3 milijarde dolara

Moskva - Izvoz ruskog naoružanja 2017. godine iznosiće oko 15,3 milijarde dolara, ali da je ukupno naručeno naoružanja u vrijednosti od 45 milijardi. Izjavio je to juče predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Dodao je i da bi Rusija željela da prodaje svoje oružje većem broju klijenata, ali da će pri tom imati na umu pitanja bezbjednosti.

Putin je, na sastanku Komisije za vojno-tehničku saradnju, rekao da je nužno osnažiti veze s ruskim strateškim partnerima i uspostaviti kontakt sa novim kupcima, prenosi Tass.

Kako je rekao, stiče se utisak da je formiran razgranat sistem isporuke naoružanja u zemlje i regione koji su vojnopolitički nestabilni.

- Izvoz naoružanja predstavlja ogromnu odgovornost za bilo koju zemlju, jako je važno da to razumiju svi učesnici globalnog tržišta oružjem - upozorio je Putin.

Dodao je da pojedini proizvođači zaobilaze međunarodne norme i principe, što rezultira time da oružje završava u rukama terorista.

- Umjesto da se borimo sa realnim terorističkim grupama, stvara se slika imitacije borbe, dok se nekontrolisana isporuka oružja i dalje sprovodi -  naglasio je Putin.

On je istakao i da izvoz ruske vojne produkcije koči nelojalna konkurencija, te da se vještački komplikuju finansijske operacije i opstruiše logistika.

Najveći dio izvoza otpada na letjelice avione i helikoptere skoro 50 odsto a najtraženiji su avioni najnovije generacije "Suhoj" i "MiG".  Četvrtinu izvoza čine protivvazdušni raketni sistemi odbrane a neprikosnoveni su sistemi S-300 a posebno najnoviji S-400 koje kupuju i pojedine zemlje koje su u bližim vezama sa NATO.

Odlično ide i prodaja modernizovanih tenkova T-72 takozvani "terminator". Od običnog naoružanja najtraženije su jurišne puške čuvenog proizvođača "Kalašnjikov" a u posljednje vrijeme nečujna verzija automata koje je namijenjeno za specijalne jedinice.

Sastanak Putin - Tramp

Lideri Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp razgovaraće o Sjevernoj Koreji na Azijsko-pacifičkom forumu o ekonomskoj saradnji u Vijetnamu naredne sedmice.

To je izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Američka televizija Si-En-En takođe je, izvijestila o sastanku

- Želimo da nam Putin pomogne oko Sjeverne Koreje, a sastaćemo se i sa drugim liderima - izjavio je Tramp.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana