Русија од оружја инкасирала 15,3 милијарде долара

Глас Српске
Русија од оружја инкасирала 15,3 милијарде долара

Москва - Извоз руског наоружања 2017. године износиће око 15,3 милијарде долара, али да је укупно наручено наоружања у вриједности од 45 милијарди. Изјавио је то јуче предсједник Русије Владимир Путин.

Додао је и да би Русија жељела да продаје своје оружје већем броју клијената, али да ће при том имати на уму питања безбједности.

Путин је, на састанку Комисије за војно-техничку сарадњу, рекао да је нужно оснажити везе с руским стратешким партнерима и успоставити контакт са новим купцима, преноси Тасс.

Како је рекао, стиче се утисак да је формиран разгранат систем испоруке наоружања у земље и регионе који су војнополитички нестабилни.

- Извоз наоружања представља огромну одговорност за било коју земљу, јако је важно да то разумију сви учесници глобалног тржишта оружјем - упозорио је Путин.

Додао је да поједини произвођачи заобилазе међународне норме и принципе, што резултира тиме да оружје завршава у рукама терориста.

- Умјесто да се боримо са реалним терористичким групама, ствара се слика имитације борбе, док се неконтролисана испорука оружја и даље спроводи -  нагласио је Путин.

Он је истакао и да извоз руске војне продукције кочи нелојална конкуренција, те да се вјештачки компликују финансијске операције и опструише логистика.

Највећи дио извоза отпада на летјелице авионе и хеликоптере скоро 50 одсто а најтраженији су авиони најновије генерације "Сухој" и "МиГ".  Четвртину извоза чине противваздушни ракетни системи одбране а неприкосновени су системи С-300 а посебно најновији С-400 које купују и поједине земље које су у ближим везама са НАТО.

Одлично иде и продаја модернизованих тенкова Т-72 такозвани "терминатор". Од обичног наоружања најтраженије су јуришне пушке чувеног произвођача "Калашњиков" а у посљедње вријеме нечујна верзија аутомата које је намијењено за специјалне јединице.

Састанак Путин - Трамп

Лидери Русије и САД Владимир Путин и Доналд Трамп разговараће о Сјеверној Кореји на Азијско-пацифичком форуму о економској сарадњи у Вијетнаму наредне седмице.

То је изјавио портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Америчка телевизија Си-Ен-Ен такође је, извијестила о састанку

- Желимо да нам Путин помогне око Сјеверне Кореје, а састаћемо се и са другим лидерима - изјавио је Трамп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана