Русија напушта нуклеарни договор?

Танјуг, The Guardian
Русија напушта нуклеарни договор?

Послије оптужби америчке администрације за кршење Споразума о нуклеарним снагама средњег домета, Русија је најавила напуштање договора из 1987. године.

Како преносе британски медији, позивајући се на руске аналитичаре, руски званичници разматрају суспензију договора којим је приведен крају Хладни рат.

Споразум је забранио снагама САД и Русије лансирање крстарећих ракета домета од 805 до 8.851 километра, међутим Русији се на терет ставља да је још 2011. године прекршила Споразум, тестирањем спорног оружја.

Према ријечима руског новинара Павела Фелгенхауера, Русија је заиста прекршила Споразум, тестирањем ракете под називом Р-500, која има домет од више од 1.000 километара.

"То је велики прекршај Споразума из 1987. године, али руски званичници, укључујући и предсједника Владимира Путина, напомињали су да тај уговор није фер и далеко од прихватљивог за Русију. Сједињене Државе немају ракете средњег домета, али Кина, Пакистан и Израел их посједују, тако да и они дијеле мишљење руске администрације", навео је Фелгенхауер.

Критике Споразуму је 2013. године упутио и Сергеј Иванов, шеф кабинета предсједника Русије, који је напоменуо да Русија испуњава одредбе уговора, али да то неће трајати заувијек.

Како наводи аналитичар близак Кремљу, Сергеј Марков, Русија има већу потребу за ракетама средњег домета од Сједињених Држава.

"Русија би била веома срећна уколико би изашла из тог договора, а мислим и да то покушава да уради, користећи кризу у Украјини", сматра Марков.

Америчка администрација је претходно затражила хитне билатералне разговоре о наводном кршењу Споразума од стране Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана