Rusija iznijela detalje: Zašto je ispaljen hitac upozorenja

Agencije
Rusija iznijela detalje: Zašto je ispaljen hitac upozorenja

Moskva - Ruska Federalna služba bezbjednosti saopštila je da je ruski brod “Izumrud” ispalio hitac upozorenja prema ukrajinskim brodovima tek nakon što su oni ignorisali zahtjeve ruske strane da se zaustave i nastavili da izvode manevre.

Kako se navodi, paljba sa ruskog broda je izvedena sa razdaljine na kojoj se moglo vidgeti da je u pitanju hitac upozorenja.

FSB ističe i da su tu provokaciju koordinisali pripadnici ukrajinske bezbjednosne službe, koji su se nalazili na ukrajinskim brodovima, a njihov ulazak u teritorijalne vode Ruske Federacije je rezultat direktne naredbe kijevskih vlasti.

FSB je takođe saopštio i cjelokupnu hronologiju jučerašnjih događaja u Kerčkom moreuzu.

(subota) 21.30 Pogranična služba obavijestila je ukrajinske brodove šta će se dogoditi u slučaju da presjeku granicu Ruske Federacije. Ukrajinska strana, međutim, nije ispunila zahtjeve Ruske Federacije da preda zahtejv za prolaz kroz Kerčki moreuz.

(subota) 22.23 Pogranična služba obavijestila je ukrajinske brodove da su teritorijalne vode Ruske Federacije, na prilazu Kerčkom moreuzu sa strane Crnog mora, zatvorene za prolaz.

(nedelja) 03.45 Ukrajinski brodovi “Nikopolj” i “Berdjansk” ušli su u vode gdje su se nalazili brodovi “Gorlovka” i “Jani Kapu”.

(nedelja) 08.35 Ukrajinski su oslobodili nosače brodskih pušaka i podigli cijevi na ugao od 45 stepeni, okretavši ih u pravcu ruskih brodova. FSB je, međutim, upozorio ukrajinske brodove da će pretnju upotrebe oružja tumačiti kao kršenje međunarodnog prava.

(nedelja) 10.35 Ukraijnski brodovi obavijestili su svoj štab da su pritisnuti od strane ruskih brodova.

(nedelja) Od 10.35 do 18.30 Ukrajinski brodovi su bili blokirani južno od Kerčenskog moreuza.

(nedelja) 18.30 Ukrajinski brodovi su pokušali da probiju blokadu ruske pogranične službe. Ruska strana upozorila je ukrajinske brodove o paljbi upozorenja u slučaju da izignorišu naredbu da se zaustave.

(nedelja) 20.45 Nakon što je taj zahtjev izignorisan, ruski brod je donio odluku da ispali hitac upozorenja u pravcu ukrajinskih brodova. Hitac je ispaljen sa razdaljine, tako da je moglo da se uoči da je u pitanju paljba upozorenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana