Rusija izdaje prvu kriptovalutu

klix.ba
Rusija izdaje prvu kriptovalutu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin dao je zeleno svjetlo za izdavanje vlastite verzije kriptovalute koja će se zvati KriptoRublja. Dogovorio je ovo na sastanku s ministrom komunikacija Nikolajem Nikiforovom iza zatvorenih vrata.

Digitalnu valutu će u potpunosti nadzirati vlada i neće biti dozvoljeno "rudarenje".

"Pokrećemo KriptoRublju iz jednostavnog razloga: ako mi to ne uradimo, učiniće naši susjedi iz Euroazijske ekonomske zajednice za dva mjeseca", rekao je Nikiforov.

Sve finansijske operacije koje budu uključivale ovu kriptovalutu biće oporezovane. Porez će se primjenjivati i na bilo koju dobit koju će vlasnik kriptovalute imati kroz razliku između kupovne i prodajne cijene.

"Kada kupujete ili prodajete KriptoRublju naplatiće se 13 posto poreza. Ako vlasnik iz nekog razloga ne može objasniti porijeklo kriptovalute koju ima, a želi j pretvoriti u rublje, bit će mu uzeto 13 odsto od ukupne sume", rekao je ministar.

Nacionalna digitalna valuta bit će prebačena na međunarodno tržište jer su istakli kako nema svrhe da valuta cirkuliše samo unutar zemlje.

"Ovo ne smije biti privatna valuta, već ona koju izdaje država, kontrolira država i omogućava cirkulisanje digitalnog novca u svijetlu digitalne ekonomije", rekao je zamjenik ministra ekonomskog razvoja Oleg Fomičev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana