Русија и Кина стварају војни савез

Русија и Кина стварају војни савез 02.09.2018 12:28 | Спутњик

Чак 300.000 војника и 36.000 тенкова, оклопних возила и других борбених машина, као и преко 1.000 хеликоптера, авиона и беспилотних летелица учествоваће на маневрима „Исток 2018”, највећим војним вјежбама у историји савремене Русије.

Маневри ће бити одржани од 11. до 15. септембра у Сибиру и на Далеком истоку, а на њима ће учествовати и јединице кинеске и монголске војске, што се оцјењује као склапање новог војног савеза Русије и Кине.

Посматрачка делегација НАТО-а добила је позив да надгледа вјежбе, а Алијанса сматра да овом вјежбом Русија „демонстрира спремност снага за сукоб великих размјера”.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је најавио да ће ово бити највеће војне вежбе, чак веће и од „Запада 81”, када је учествовало преко 100.000 совјетских војника.

Према његовим ријечима, вјежбе ће се одржати на практично свим полигонима Централног и Источног војног округа, а биће укључена и Пацифичка и Сјеверна флота, као и ваздушно-десантне јединице.

Шојгу је додао и да је уочи ових маневара била спроведена изненадна провјера борбене готовости руске војске, што је, како је оцијенио, постала добра пракса у раду руске армије.

Војни експерти оцјењују да регион за одржавање највећих војних вежби у постсовјетском периоду није изабран случајно — источни правац је данас један од кључних.

„Ове вјежбе имају неколико особености. Прво, као што је већ рекао руски министар одбране Сергеј Шојгу, то ће бити маневри највећих размјера још од времена совјетских стратешких вежби — ’Запад 81‘. Тада је учествовало око 100.000 војника тј. мање три пута него што се сада очекује. Дакле, прва новина је та што до сад никад нису одржане тако велике вјежбе. Друга новина је територија на којој ће се одржати те вјежбе, јер ће на њима учествовати војници Централног и Источног округа. Поред тога, биће укључене све снаге Ваздушно-десантне војске, транспортна и далекометна авијација”, рекао је за Спутњик војни експерт, пуковник у пензији Виктор Баранец.

Још једна особеност ових вежби је то што ће на њима учествовати и припадници кинеске армије и неколико јединица монголске војске. Како оцјењује Баранец, то је оно чега се највише плаше у седишту Пентагона и НАТО-а у Бриселу.

„Војна сарадња Русије и Кине је и за САД и за НАТО као ружан сан. Можемо рећи да се наше партнерство са Кином из декларативне фазе све више претвара у практичну. И Руси и Кинези и Монголи ће заједно, раме уз раме, извршавати стратешке задатке супротстављања војним претњама”, додао је експерт.

Баранец сматра да се војним вјежбама „Исток 2018”, између осталог, шаље одређена порука НАТО-у.

„Поред тога, особеност је и та што се ове вежбе не спроводе на западном правцу, гдје НАТО посљедњих година ’стахановским‘ темпом формира нове јединице, нове авијационе групе и друго око наших, руских граница. Ми спроводимо те вјежбе на истоку, зато што и то носи одређену поруку, а то је да нећемо користити ове вјежбе за јачање фронталног сукоба са НАТО-ом. И посљедња, најважнија особеност — циљ ових вежби није увјежбавање спречавања напада од стране неке велике земље, како то обично раде САД и НАТО када спроводе своје вјежбе у Европу. Ови маневри су усмјерени само на координацију међународне стратешке групације — имам у виду и руску и кинеску”, рекао је војни стручњак.

Експерт закључује да ће војне вјежбе „Исток 2018” показати да у свијету постоје силе које могу да се одупру глобалним тежњама Америке и НАТО-а, а да би ово могло да означи и почетак формирања руско-кинеског војног савеза.

„Због тога мислим да се сада дешава оно што су и Пентагон и НАТО најмање очекивали и чега се они највише боје. Треба се сјетити да амерички адмирали у посљедње време стално говоре о томе да највећу претњу за САД и НАТО представља руско-кинески војни савез. И мени се чини да је тај савез, који сада стварају, озбиљан фактор, који ће вјероватно показати свијету да осим САД на земљиној кугли постоје и силе које су спремне да се одупру америчко-натовским глобалним тежњама”, закључио је Баранец.

Руски експерти су готово једногласни у оцјени да би ово могло да означи стварање нове војно-политичке алијансе између Русије и Кине, подсјећајући да се војне вјежбе одржавају у исто вријеме када и Источни економски форум у Владивостоку, на коме ће се састати и предсједници двеју земаља — Владимир Путин и Си Ђинпинг.

Кремљ је саопштио да није планирано да два лидера заједно посјете вјежбе „Исток 2018”, мада је раније било ријечи о томе да би Путин могао да присуствује некој од етапи вежби.

Портпарол руског предсједника Дмитриј Песков рекао је да заједничке вјежбе Русије и Кине говоре о проширењу сарадње у свим сферама два савезника.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица