Русија и Европа у рукама Украјинаца

Данас, Танјуг
Русија и Европа у рукама Украјинаца

Београд - Када Украјинци изађу на биралишта 26. октобра, на коцки неће бити судбина само њихове земље, већ и будућност знатног дијела Европе, пише за "Данас" Карл Билт.

Просто речено, наставио је министар спољних послова Шведске, будућност Украјине ће одлучити будућност Русије, а будућност Русије ће имати значајан утицај на будућност Европе.

Кремљ тражи, сматра Карл Билт, више од анексије Крима и контроле над дотрајалом индустријом зоном у Донбасу - његов циљ је да спречи Украјину да се окрене Западу и присили је да се окрене Истоку, те да отклони сваки ризик у широј руској орбити од нових револуција попут оне у којој је смјењен Јанукович.

Санкције Запада против Русије су разјасниле колико ЕУ и САД озбиљно схватају Путинове напоре да оспори и поткопа суштинске принципе европске безбједности и међународног права, указује шеф шведске диплоамтије, али и истиче да ће, чак и ослабљена Русија и даље бити јака сила у непосредном сусједству.

Избори у недјељу морају да донесу владу заиста решену да спроведе радикалне реформе, пише Билт у ауторском тексту.

"Ако та агенда буде успјешна, ревизионистичке тежње Кремља ће бити блокиране; пошто то постане очигледно, можда ће бити прилике за нови и хитно потребан талас реформи у самој Русији. Али ако реформе не успију, готово да нема сумње да ће Кремљ наставити своју политику све док не оствари своје циљеве у Кремљу, Путин не жури, али очито зна шта хоће", пише Билт.

Он оцјењује да би Русије, "пошто је на путу трајне конфронтације са Западом", могла чврсто да се држи става да су сви против ње, уз ризик да тежи да економски неуспјех компензује даљим ревизионистичким понашањем.

"Управо би у тим околностима могла да се појави права опасност по Европу. Амбиције једне такве Русије се неће зауставити на Дњепру. Ревизионизам би могао да се претвори у отворени ревашизам пошто Кремљ настоји да успостави противтежу унутрашњој слабости демонстрирањем спољне силе", сматра Билт.

"До тада би могло да буде превише касно да се заустави срљање у ширу конфронтацију. Управо је из тог разлога сада потребно да се из деценија неуспјеха изњедри јака и демократска Украјина. Избори у недјељу су од суштинског значаја за Украјину, али у њима је и кључ за подстицање преображаја Русије у правог члана европске демократске породице", закључује шеф шведске дипломатије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана