Rusija formira vojsku mladih

Agencije
Rusija formira vojsku mladih

Moskva - Rusija formira "Junarmiju" - pokret mladih vojnika Rusije, a širom zemlje biće osnovano stotine centara za pripremu kadeta.

Glavni zadatak pokreta mladih vojnika u Rusiji "Junarmije" jeste da se vaspitavaju zdravi, patriotski nastrojeni građani, izjavio je juče ministar odbrane Sergej Šojgu.

- To što danas počinje jeste, prema našem mišljenju, odavno potreban i veoma važan pokret za našu zemlju, pokret mladih pripadnika armije - rekao je Šojgu.

Kako kaže, u Rusiji ima više od 5.000 patriotskih organizacija, onih koje vole istoriju i žele njome da se bave, onih koji vjeruju da zemlja ima veliku budućnost, onih koji vjeruju u omladinu, u đake, u nove generacije.

Prema njegovim riječima, cilj pokreta jeste da svaki mladi vojnik čvrsto vjeruje u svoju otadžbinu, da voli svoju domovinu, da poznaje svoju istoriju, da se ponosi podvizima očeva i djedova i da razumije čemu treba stremiti.

Šojgu je dodao da će stotine centara za pripremu kadeta biti osnovane širom zemlje. Ministar je istakao da će kadeti učestvovati u svim mogućim olimpijadama, takmičenjima i konkursima.

Slet, u kojem pored kadeta učestvuju i predstavnici rukovodstva Ministarstva odbrane, Savjeta Federacije, Državne dume Rusije i drugih društvenih organizacija, oko 500 delegata iz 85 regiona, održava se u Kongresno-izložbenom centru "Patriot" u Moskvi.

Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da oživi praksu iz sovjetske ere i pokrene pokret mladih vojnika "Junarmiju" u okviru kojeg će školarci učiti da sklapaju puške, prolaze vojne obuke, izučavaju vojnu strategiju i istoriju, da se uče disciplini, odgovornosti i moralnim vrijednostima, da razvijaju patriotski duh i jačaju nacionalno jedinstvo.

Pilot projekat "Junarmija" startovao je u nedjelju, 22. maja, u Jaroslavskoj oblasti, ali će u punom obimu projekat početi 1. septembra. Za mlade "vojnike" će biti sašivena i uniforma u zavisnosti od toga u kojem rodu vojske služe - pješadiji, mornarici, avijaciji, desantnim jedinicama

Ideja je, kako su naveli u Ministarstvu odbrane, povezana sa povećanjem broja vojno-patriotskih udruženja u zemlji, a ima za cilj da sistematizuje patriotske pokrete, kao i da odvoji djecu od ulice i svega onog negativnog što ulica nosi.

Ideju o stvaranju "Junarmije" podržao je i ruski predsjednik Vladimir Putin. Vojne aktivnosti" će biti odvojene od školskih, a stupanje u "Junarmiju" biće dobrovoljno.

Ruska vojska ima robota vojnika

Ruska vojska je predstavila jedno od svojih novih pojačanja - robota vojnika. Humanoidni robot, koji nosi nadimak Ivan terminator, dio je projekta ruskih naučnika "Čelični čovjek".

Ovaj i slični roboti će mijenjati vojnike u oblastima gdje postoji velika opasnost od eksplozija, požara, radijacije i drugih opasnosti. Ovog terminatora može da kontroliše operater sa udaljenosti od nekoliko kilometara, a na tijelu ima senzore koji mu omogućavaju nesmetano kretanje. Robot može da vozi automobil, nakon što automatski skenira put i utvrdi da li postoje prepreke. Kada operater obuče posebno odijelo, robot Ivan može da imitira njegove pokrete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana