Rusija daleko ispred SAD na Arktiku

Sputnjik
Rusija daleko ispred SAD na Arktiku

Šef američke obalne straže Pol Cukunft u intervju za "Njuzvik" priznao je da Rusija igra vodeću ulogu na Arktiku i da je u tom smislu miljama ispred SAD.

Trenutno u sjevernim vodama SAD posjeduju samo dva ledolomca, koji su, pritom, zastarjeli. Jedan od njih, "Polar si", nalazi se na remontu. S druge strane, Rusija ima šest atomskih ledolomaca i deset ledolomaca sa dizel motorom. Takođe, pravi se projekat broda sa deplasmanom koji iznosi 55.600 tona, piše Sputnik.

Kako ističu stručnjaci, za razliku od SAD, Rusija ima održivu strategiju osvajanja Arktika. Kako bi očuvala sopstvene interese na Arktiku, Rusija je 2014. pojačala vojno prisustvo na sjeveru, dok je ranije usvojila posebnu Strategiju za razvoj sjevernih dijelova zemlje.

Prema američkim istraživanjima, na Arktiku se nalazi 15 odsto preostalih svjetskih zaliha nafte i do 30 odsto zaliha gasa. Osim toga, vodama Arktika prolazi Sjeverni morski put, kojim se iz Evrope u Aziju stiže za čak 13 dana manje nego kroz Suecki kanal. Veliki broj ledolomaca će pomoći Rusiji da kontroliše ovu važnu rutu. Trenutno, Sjevernim morskim putem transportuje se oko 4 miliona tona robe, pri čemu postoji mogućnost da se dvadesetostruko poveća obim u toku narednih 15 godina.

U posljednje vrijeme, interesovanje stranih partnera za Sjeverni put raste upravo zahvaljujući mjerama koje preuzima Rusija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana