Rusija: Zabrana rada stranih nevladinih organizacija

Agencije
Rusija: Zabrana rada stranih nevladinih organizacija

Moskva - Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa zabrana rada svim stranim nevladinim organizacijama čije aktivnosti predstavljaju prijetnju za ustavni poredak i bezbjednost države.

"Aktivnosti strane nevladine ili međunarodne organizacije koja predstavlja prijetnju za osnovni ustavni poredak, odbranu ili nacionalnu bezbjednost Rusije mogu biti smatrane kao nepoželjne", saopšteno je na sajtu pravosudnih institucija.

Zakon predviđa i sudsko gonjenje predstavnika nevladinih organizacija, kojima može da prijeti kazna do šest godina zatvora ili protjerivanje iz zemlje, prenosi "Sputnjik".

Biće zabranjeno da nevladina organizacija koja bude proglašena kao nepoželjna objavljuje publikacije i da realizuje projekte u Rusiji.

Listu stranih nevladinih organizacija koje budu smatrane kao nepoželjne objaviće rusko Ministarstvo pravde.

"Amnesti internešenel" osudio je ovaj zakon, ocjenjujući da je to "posljednje u nizu represije bez presedana nad nevladinim organizacijama".

U Rusiji je 2012. godine donesen zakon prema kojem sve strane nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva moraju da se prijave kao "strani agenti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana