Русија: Оптужбе на наш рачун о паду авиона унапријед испланирана провокација

Sputnjik
Русија: Оптужбе на наш рачун о паду авиона унапријед испланирана провокација

Москва - Оптужбе да је Москва умијешана у пад малезијског авион МХ17 амбасадор Русије у Аустралији Григориј Логвинов назвао је “унапријед испланираном провокацијом”.

“Аустралијски премијер Малколм Тернбул и министар иностраних послова Аустралије Џули Бишоп недвосмислено су подржали закључке Међународне истражне групе. Штавише, они су затражили да Русија покаже 'кајање' и договори се о висини 'компензације' жртвама трагедије линије МХ17”, наводи се у изјави руског амбасадора.

Логвинов је нагласио да је такозвана “истрага” заснована на подацима са друштвених мрежа и низа међународних невладиних организација које су више пута биле компромитоване објављивањем лажних информација.

“Имамо посла са унапријед планираном провокацијом”, изјавио је амбасадор.

“Сви наши напори на покретању озбиљног, основаног и професионалног заједничког рада били су категорички одбачени. Ипак, Русија ćе наставити да помаже да се дође до истине о паду авиона како би кривац био кажњен”, нагласио је Логвинов.

Међународна истражна група представила је у четвртак, 24. маја, резултате истраге о инциденту, према којима је “боинг” наводно оборен из ракетног система “бук” који је припадао 53. Ракетној бригади Оружаних снага Русије из Курска. Москва категорички негира те оптужбе.

Раније је Министарство одбране скренуло пажњу на то да су закључци истражне групе засновани прије свега на подацима са друштвених мрежа, а да су сведочења очевидаца и подаци руске стране игнорисани.

Малезијски “боинг 777”, који је летео из Амстердама у Куала Лумпур, срушио се 17. јула 2014. године у близини Доњецка. У авиону је било 298 људи и сви су погинули. Кијев је за несреćу оптужио устанике у Доњецку, који су саопштили да не располажу средствима којима би могли да оборе летјелицу на таквој висини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана