Rusija: Ko uvede sankcije - agresor?

Agencije
Rusija: Ko uvede sankcije - agresor?

Moskva - Ruska Državna duma će uskoro razmotriti predlog da se u rusko zakonodavstvo uvrsti novi pojam - "država agresor", piše današnji moskovski dnevnik Izvestija.

Predlagači izmjena zakona, članovi vladajuće Jedinstvene Rusije Jevgenij Fodorov i Anton Romanov, kao i poslanička grupa "Deputatski suverenitet", u koju ulaze sve parlamentarne partije, naveli su u obrazloženju da se pod "zemljom agresorom" podrazumeva država koja je uvela sankcije Rusiji, kao i pojedinim građanima Rusije i ruskim kompanijama.

Autori navode da je spisak "zemalja agresora" neophodan radi "zaštite osnova ustavnog poretka, odbrane zemlje i bezbjednosti države, zaštite unutrašnjeg tržišta Rusije i razvoja nacionalne ekonomije".

U slučaju da izmjene zakona budu usvojene, fizička i pravna lica, koja su registrovana u "zemlji agresoru", ili ruske kompanije koje su povezane ili zavisne od takvih lica, neće moći da se na teritoriji Rusije bave revizijom ni da pružaju pravne i konsultativne usluge.

Fjodorov je listu rekao da će vlada sama odlučivati o tome koje kompanije će ući u spisak sankcija.

Po njegovom mišljenju, u njemu treba da budu sve velike američke revizorske kompanije i organizacije za konsalting koje rade u Rusiji - Diojt, KPMG, Ernst i Jang, Prajsvoterhaus Kupers, Boston konsalting grup, Makenzi.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je najnoviji izvještaj Ujedinjenih nacija o situaciji na istoku Ukrajine "neobjektivan, pa čak i licemjeran".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana