Послије Русије, метеор пао и на Кубу, у Калифорнији примјећен лет небеског тијела ФОТО

Агенције
Послије Русије, метеор пао и на Кубу, у Калифорнији примјећен лет небеског тијела ФОТО

Москва/Хавана/Сакраменто - Становници америчке државе Калифорнија примијетили су лет небеског тијела сличног метеориту који је јуче пао у руском региону Чељабинск, преносе агенције.

На видео снимку види се свијетлећи предмет који брзо пада с неба.

За сада нема информацијама о чему је ријеч.

На небу изнад централног дијела Кубе синоћ је уочено тијело налик на метеор које се претворило у ватрену лопту и експлодирало, јавила је данас кубанска телевизија, позивајући се на изјаве свједока.

Ово је само најновији у низу необичних космичких догађаја у посљедња 24 часа.

Прво је на Русију код Чељабинска пао метеор који је изазвао милионску штету и довео до повреде око 1.145 људи, а онда је поред Земље пролетио и астероид “2012 ДА14” пречника око 50 метара.

Становници провинције Сиенфуегос казали су да су синоћ око 20 часова по локалном времену на небу угледали свијетлећи предмет који је, како су казали, био величине аутобуса.

Предмет се потом претворио у ватрену лопту “већу од Сунца”, казали су очевици и додали да су неколико минита касније чули јаку експлозију.

Један очевидац казао је да се његова кућа затресла од експлозије.

Кубански експерти послати су у потрагу за евентуалним остацима неидентификованог предмета, наводе медији.

Није познато да ли је догађај на Куби повезан са јучерашњом експлозијом метеора у централној Русији у којој је повријеђено више од 1.000 људи, као ни са проласком астероида величине фудбалског игралишта, рекордно близу Земље.

Дијелови метеорита иду на анализу

Дијелови метеорита, који су пали у руској области Чељабинск, биће послати на испитивање, саопштено је и Информативне службе главне управе Министарства унутрашњих послова Русије за Чељабинску област.

У међувремену, на интернету се већ појавила понуда продаје комада метеорита, а почетна цијена је 248 евра, преноси “Глас Русије”.

Према прелиминарним подацима, пронађене су двије локације пада комада метеорита у Чељабинској области – једно је у језеру поред града Чебаркуља, а друго у рејону села Куваши у области Златоуст, саопштила је Информативна служба губернатора Чељабинске области.

Чак Норис и Брус Вилис беспомоћни против метеора

Човјек је тако мали и беспомоћан - то јасно стављају до знања неки догађаји, попут најновијег удара метеорита у Русији, пишу њемачки листови и констатују да ту не могу помоћи ни Чак Норис ни Брус Вилис.

Становници Русије, који су на својој кожи доживјели пад метеорита, морали су се осјећати као у филму о смаку свијета “Армагедон”.

- Ватра и дим на небу, огроман притисак, а онда разарајући прасак - пише лист “Оснабрикер цајтунг” о јучерашњем паду метеорита у Русији, када је повријеђено више од хиљаду људи.

Лист наводи да се не може ни замислити какве би посљедице биле да су дијелови метеорита пали на насељено подручје.

- Слике са Урала призивају сјећање да ми на земљи не живимо у ограђеном космосу. Ми смо дио једне велике цјелине - свемира чију величину не можемо ни замислити. Често ова чињеница пада у заборав зато што нам се свакодневни проблеми и бриге чине важнијима и јачима - закључује се у тексту.

Човјек важи као свемоћно биће које неограничено влада својом околином, додаје лист.

- Удар метеорита и пролазак астероида јуче поред Земље показују да је опасност која нам пријети из свемира реална. Упркос техничком развоју, људима неће поћи за руком да елиминишу те пријетње. На нама је да ту стварност прихватимо и свој поглед усмјеримо на оно што је заиста важно - пише “Оснабрикер цајтунг”.

Лист “Либекер нахрихтен” наводи да је људе одувијек фасцинирало посматрање неба, а када се 1910. године Хелејева комета приближила Земљи размишљања о смаку свијета су достигла врхунац.

- Говорило се о томе да ће гас комете уништити сав живот на Земљи. Гледано из научног угла, такви ставови представљали су глупост. Поглед на звјездано небо подстиче, међутим, машту и разна вјеровања. Пад метеорита у Русији нам јасно ставља до знања колико је наша планета рањива - додаје лист.

У тексту се констатује да је против “великог комада” из свемира човјечанство беспомоћно, упркос техничком развоју.

- Ту не могу помоћи ни Чак Норис ни Брусе Вилис. Уживајмо, дакле, у сваком дану на Земљи и гледајмо мање филмова о катастрофама - поручује новинар листа “Либекер нахрихтен”.

Русија: Повријеђено око 1.200 људи у метеороској киши

Око 1.145 људи повријеђено је када је метеор експлодирао изнад руског региона Чељабинск и изазвао ударни талас који је разбио прозоре и оштетио неколико хиљада објеката, саопштили су званичници.

Према подацима Министарства унутрашњих послова, међу повријеђенима је око 200 дјеце, а већина лица задобила је посјекотине од стакла.

Број хоспитализованих након пада остатака метеора на Уралу достигао је 50, саопштила је данас информативна управа Министарства за ванредне ситуације Русије.

- Од посјекотина задобијених од сломљеног стакла повријеђено је 1.145 лица, од чега је 50 задржано у болници - рекао је представник одјељења за ванредне ситуације.

Он је додао да ће једна 52-годишња жена, која је задобила прелом два пршљења, бити превезена у Москву на лијечење, преноси “Глас Русије”.

Материјална штета од пада метеорита у Чељабинској области премашиће 25 милиона евра, саопштили су јуче локални званичници.

Најгоре је прошла ледена палата Уралска муња, којој је оштећена носећа конструкција.

Највише су оштећени прозори зграда.

Готово 3.000 зграда оштећено је у различитој мјери.

Стакла на прозорима на свим стамбеним објектима биће замијењена на рачун буџетских средстава.

Очевици кажу да су се ватрене лопте појавиле на чистом јутарњем небу, послије чега су услиједила јаке детонације.

Предсједник Владимир Путин зхавалио се Богу што на насељено подручје нису пали већи комади. Велико парче метеорита пало је у језеро недалеко од мјеста Чебаркул, пренио је Би-Би-Си.

Драматичан пад метеора могао се видјети у Јекатеринбургу, 200 километара сјеверније и у Казахстану, даље на југу.

"Било је невјероватно. Видјели смо јаку свјетлост, а потом некакав бијели и жути траг на небу. Експлозија је била толико јака да су попуцали неки прозори у нашој згради, згради преко пута и генерално у граду", изјавила је Полина Золотаревскаја, која чиви у Челабинску.

Званичници кажу да је велики метеор дјелимично изгорио у доњем дијелу атмосфере и да су на Земљу пали само његови фрагменти.

Хиљаде спасилаца послате су у погођено подручје да би пружили помоћ повријеђенима, саопштило је Министарство за ванредне ситуације.

У региону Челабинска, око 1.500 километара источно од Москве, налазе се многе фабрике, нуклеарна централа, складиште атомског отпада и центар за његову прераду.

Људи мислили да је дошао судњи дан

Очевици пада метеорита у Чељабинској области у Русији, на Уралу, наводе да су мислили да је дошао "судњи -дан" или да је почео нуклеарни рат, а Руси су већ по друштвеним мрежама почели да продају комаде наводног метеорита.

Представник Руске академије науке Дмитриј Бадјуков рекао је да се не очекује понављање метеорске кише у Чељабинској области.

Из ове академије су навели да је маса чељабинског метеорита износила десет тона,а енергија неколико килотона, јављају руски медији.

Комади метеорита који су пали на Уралу разлетјели су се по неколико рејона Чељабинска, а на видео-снимцима очевидаца види се како се на небу прво појавила бијела трака, као од авиона, а потом се почела приближавати земљи, да би се након неколико минута зачула експлозија.

"Било је као из филма жАрмагедонж, када је почела метеорска киша. Већ сам помислила да је крај свијета! Људи, то је тако страшно! Посебно експлозија. Била је толико јака, ја просто немам ријечи", навела је очевидац из Чељабинска Гуљнара Дудка.

Према подацима у овом тренутку, становници Чељабинска су пријавили пет експлозија.

"Био сам у центру Чељабинска. Четврти спрат, жалузине су биле затворене, свјетло искључено. Одједном је читава соба била обасјана --јарком свјетлошћу. Помислио сам да је нуклеарни рат. За мање од једног минута био сам у приземљу, кад се зачу експлозија. Заглушила ми је уши. Гледам, телефон ради - значи да није атомска бомба", написао је Стаскиз, корисник сајта "Јутјуб".

Већина грађана је задобила повреде од поломљеног стакла, које је ударни талас избио, а међу повријеђенима су и дјеца једне школе у Чељабинску.

Руси су већ по друштвеним мрежама почели да продају "комаде чељабинског метеорита".

Већ се појавио оглас: "Пажња! Продајем комаде чељабинског метеорита! Ванземаљски космички елемент, лијечи хроничне болести, скида уроке".

На мјесту пада метеорита у језеру Чебаркул формирала се гигантска рупа, а војници који су је пронашли, открили су да је ширине око шест метара.

Док медији јављају да је Русима забрањено да додирују комаде метеорита, чланови тенковске бригаде јединице која је открила кратер крај језера Чебаркул потврдили су сајту "Раша тудеј" да је ниво зрачења на мјесту удара у границама нормале.

Локални рибар рекао је полицији да је на површини залеђеног језера нашао рупу која би могла бити посљедица пада метеора. Полиција је затворила све прилазе језеру, а чека се долазак тима ронилаца који би требало да испитају дно језера.
 

Брзина метеорита који је пао над Уралом могла би да износи од 20 до 70 километара у секунди, рекла је новинарима шеф одјељења космичке астрономије Института астрономије Руске академије наука Лидија Рихлова.

Из руске агенције Роскомсос саопштили су да је пад метеорита повезан са приближавањем Земљи астероида 2012 ДА14, који ће се моћи видјети 16. фебруара.

Сајт телевизије "Раша тудеј", позивајући се на локални лист "Знак", цитира непотврђене изворе према којима је руска војска пресрела метеор ракетом испаљеном са земље у близини села Уржумка код Чељабинска, али је руско Министарсво за ванредне ситуације касније демантовало ове наводе.

Лидер Либерално демократске партије Русије Владимир Жириновски је, говорећи у руском парламенту, истакао да "никакви метеори не падају него Американци испитују ново оружје".

"Двоје повријеђених због пада метеорита налазе се на реанимацији", саопштио је новинарима замјеник гувернера Игор Мурог.

 


 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана