Rusi spustili cijenu “S-400” zbog Amerikanaca

Srna
Rusi spustili cijenu “S-400” zbog Amerikanaca

Moskva, Nju Delhi - Rusija je spustila Indiji cijenu za “S-400”, kako bi Nju Delhi ipak kupio najbolji protivvazdušni sistem na svijetu, uprkos jakim pritiscima SAD.

Direktor federalne službe za vojnotehničku saradnju Dmitrij Šugajev objašnjava da je Indija za Rusiju strateški partner, ali da ustupci u pogledu cijene nisu bili na vlastitu štetu.


Prema tvrdnjama vojnih izvora, prvobitna vrijednost ugovora o isporuci sistema “S-400” bila je oko 6,5 milijardi dolara.

Kako naglašava Šugajev, svi tehnički i komercijalni aspekti ugovora sa Indijom o isporuci sistema “S-400” i “Fregata projekta 11356” već su dogovoreni.

Indija je u ovom trenutku pod velikim pritiskom SAD i, bez obzira na to što se nalazi na popisu zemalja kojima neće biti uvođene sankcije, pritisak se nastavlja.

“Kada je riječ o sistemu žS-400ž, pripremljeno je sve što je potrebno za potpisivanje ugovora. Svi glavni tehnički i komercijalni aspekti su usaglašeni i vjerujem da smo blizu trenutku kada će se to dogoditi”, zaključuje Šugajev, a prenosi “Ruski vjesnik”.

Ministar odbrane Indije Nirmala Sitharaman navela je više puta da se saradnja sa Rusijom oko isporuka protivvazdušnog sistema “S-400 Trijumf” nastavlja, bez obzira na pritisak SAD.

“S-400” može da uništi sve savremene i napredne sisteme vazdušnog napada, a među njima krstareće rakete, avione taktičke i strateške avijacije te manevrišuće bojeve glave balističkih raketa.

I Turska je sa Rusijom potpisala ugovor o isporuci nekoliko diviziona “S-400”, a dostava ovih sistema Kini već je počela.

SAD su insistirale kod Indijaca, dugogodišnjih kupaca američkog oržuja, da odustanu od “S-400” i drugog ruskog naoružanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana