Rusi raskidaju ugovore s Ukrajincima: Ne može na naš račun

Agencije
Rusi raskidaju ugovore s Ukrajincima: Ne može na naš račun

Gasprom mora odmah da pokrene proceduru pred Arbitražnim sudom u Stokholmu za raskid ugovora sa ukrajinskim Naftogasom za isporuke i tranzit gasa.

"Arbitraža u Stokholmu, vođena dvostrukim standardima, usvojila je asimetričnu odluku kada je riječ o našim ugovorima sa Naftogasom za isporuke i tranzit gasa. Takva odluka predstavlja ozbiljno kršenje interesa strana potpisnica tih ugovora", izjavio je izvršni direktor te ruske kompanije Aleksej Miler.

Svoju odluku, kako dodaje, sudije Arbitražnog suda su argumentovale drastičnim pogoršanjem stanja u ukrajinskoj ekonomiji.

"Mi smo kategorički protiv toga da se na naš račun rješavaju ekonomski problemi Ukrajine. U takvoj situaciji, validnost nastavka važenja ugovora nije ekonomski održiva i neprofitabilna je za Gasprom", poručio je Miler.

Iz Gasproma je juče saopšteno da je Naftogasu vraćena uplata za martovske isporuke gasa i da one neće biti ni realizovane zbog nedoslijednosti u aneksu sporazuma sa postojećim ugovorom.

Ranije je Arbitražni sud u Stokholmu presudio da će Gasprom morati da isplati Naftogasu 2,56 milijardi dolara kompenzacije, jer nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana