Rusi oslobodili posljednjeg njemačkog zatvorenika iz Drugog svjetskog rata

klix.ba
Rusi oslobodili posljednjeg njemačkog zatvorenika iz Drugog svjetskog rata

Rajnhard Kunce, 84-ogodišnji Nijemac koji je zarobljen u Drugom svjetskom ratu, pušten je iz na slobodu nakon što je proteklih 69 godina proveo u raznim ruskim zatvorima i radnim kampovima.

Kunce je imao samo 14 godina kada su ga sovjetske trupe uhvatile u Berlinu u januaru 1945.

Ruski ministar spoljnjih poslova, Sergej Lavrov, kazao je da je ovo "čin dobre volje" i da je Vlada Rusije "ostavila po strani nacionalni ponos i pokazala svoju velikodušnost", prenosi Klix.ba.

Rajnhard je kao 12-ogodišnjak uključen u 12. SS Pancer diviziju. Optužen je da je ubio Jakova Džugašvilija, sina Josifa Staljina, u koncentracionom logoru Sahsenhauzen u aprilu 1943.

Staljinov sin je uhvaćen tokom Bitke za Staljingrad i ubijen nakon što je njegov otac odbio da ga razmijeni s njemačkim visokopozicioniranim oficirom Fridrihom Fon Paulusom. Staljin je naredio da Kunce bude pritvoren do kraja života bez obzira na sve kako bi "platio za svoj kukavičluk".

Sve do sada Rusi su poštovali Staljinovu želju. Međutim, vjeruje se da je ovakva odluka došla s ciljem poboljšanja odnosa s Njemačkom nakon dešavanja u Ukrajini.

Tokom Drugog svjetskog rata Rusi su zarobili oko tri miliona Nijemaca, većinom u posljednjoj godini rata. Zarobljenici su prisiljavani na rad u kampovima i na izgradnji ruske infrastrukture.

Do 1950. su uglavnom svi oslobođeni. Zvanično, posljednji Nijemac, zarobljenik u Rusiji, vratio se kući 1956.

Vjeruje se da je u radnim kampovima živote izgubilo 381.067 osoba, od kojih je 356.700 bilo iz Njemačke dok su preostalih 24.367 bili iz drugih država.

Mnogi istoričari tvrdi da je cifra mnogo veća i da ona doseže milion ubijenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana