Руси ослободили посљедњег њемачког затвореника из Другог свјетског рата

klix.ba
Руси ослободили посљедњег њемачког затвореника из Другог свјетског рата

Рајнхард Кунце, 84-огодишњи Нијемац који је заробљен у Другом свјетском рату, пуштен је из на слободу након што је протеклих 69 година провео у разним руским затворима и радним камповима.

Kунце је имао само 14 година када су га совјетске трупе ухватиле у Берлину у јануару 1945.

Руски министар спољњих послова, Сергеј Лавров, казао је да је ово "чин добре воље" и да је Влада Русије "оставила по страни национални понос и показала своју великодушност", преноси Кlix.ba.

Рајнхард је као 12-огодишњак укључен у 12. СС Панцер дивизију. Оптужен је да је убио Јакова Џугашвилија, сина Јосифа Стаљина, у концентрационом логору Сахсенхаузен у априлу 1943.

Стаљинов син је ухваћен током Битке за Стаљинград и убијен након што је његов отац одбио да га размијени с њемачким високопозиционираним официром Фридрихом Фон Паулусом. Стаљин је наредио да Кунце буде притворен до краја живота без обзира на све како би "платио за свој кукавичлук".

Све до сада Руси су поштовали Стаљинову жељу. Међутим, вјерује се да је оваква одлука дошла с циљем побољшања односа с Њемачком након дешавања у Украјини.

Током Другог свјетског рата Руси су заробили око три милиона Нијемаца, већином у посљедњој години рата. Заробљеници су присиљавани на рад у камповима и на изградњи руске инфраструктуре.

До 1950. су углавном сви ослобођени. Званично, посљедњи Нијемац, заробљеник у Русији, вратио се кући 1956.

Вјерује се да је у радним камповима животе изгубило 381.067 особа, од којих је 356.700 било из Њемачке док су преосталих 24.367 били из других држава.

Многи историчари тврди да је цифра много већа и да она досеже милион убијених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана