Руси ометају америчке дронове у Сирији, нико не зна како

express.hr
Руси ометају америчке дронове у Сирији, нико не зна како

Руске војне снаге активно покушавају да ометају америчке дронове који лете над Сиријом. Ометајући њихове сигнале и ГПС угрожавају и ометају ток војних операција, пише сајт "Popular Mechanics "

.Овакво ометање "озбиљно утиче" на америчке операције, али још увијек заправо није јасно колико је опасно.

НБЦ наводи, цитирајући четири извора из Пентагона, да је ометање почело још прије неколико недјеља, убрзо након, наводних, хемијских напада сиријског режима на подручје Гуте која је у рукама побуњеника.

Руске снаге наводно су забринуте како би се САД могле осветити због употребе хемијског оружја и заправо ометањем сигнала дронова надају се да ће им отежати прикупљање информација. 

Према извјештају, софистицирана опрема за ометање коју је развила руска војска утиче чак и на навигациону опрему а доста добро и на шифрирану, кодирану комуникацију, иако заправо кодиране поруке отежавају улазак у контролне системе дронова.

Одјељење за одбрану одбило је да коментарише да ли су се, због ове руске праксе, неки дронови и срушили или оштетили. Није потпуно јасно ни који дронови су погођени или оштећени у овим нападима и манипулацији, иако НБЦ тврди како технологија утиче на мање дронове а не погађа MQ-9 Реапер или веће.

Намеће се закључак да ометање, иако учинковито, има мањи домет и већи дронови једноставно могу да га надлете. Али исто тако већи дронови имају и резервне навигационе системе и не зависе потпуно од GPS-а попут мањих дронова, као што су RQ-7 Shadow или ScanEagle које овакви напади могу погодити и оштетити. 

Руско ометање ипак у оваквим ситуацијама заправо помаже Американцима да пронађу функционалан начин да му се супротставе, да се од њега одбране и тако се припреме за прави рат.

Тако америчка војска сада већ убрзано ради на побољшању свог војног система а надају се да у будућности неће толико зависити од ГПС-а како би били прецизни. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана