Руси ликвидирали министра рата ИС-а

Агенције
Руси ликвидирали министра рата ИС-а

Москва - Око 40 бораца Исламске државе, укључујући четири команданта, убијено је у близини сиријског источног града Деир ез Зор у нападу руских ваздушних снага, саопштило је руско Министарство одбране.

У нападу је ликвидиран и министар рата ИС-а Гулмурод Халимов са још три утицајна командира за вријеме састанка у командном центру терориста.

Међу њима је био и терориста Абу Мухамед ел Шимали, који је одговоран за финансије и пребацивање врбованих бораца у кампове за обуку ИС-а. Министарство одбране је навело да га неке европске специјалне службе сматрају одговорним за организацију терористичких напада у Паризу у новембру 2015. године.

У саопштењу руског министарства се наводи да су авио-снаге дјеловале према обавјештајним подацима из више извора о састанку шефова ИС-а у једном од подземних командних центара у предграђу Деир ез Зора, који је потпуно уништен. Милитанти су планирали да разговарају о начинима одбијања офанзиве сиријских снага, који убрзано напредују према граду.

- Након потврде добијених информација са авио-базе Хмејмим су послата два руска авиона "су-34" и "су-35", који су нанијели прецизни удар - саопштили су у Министарству одбране.

Халимов је започео каријеру још у совјетским специјалним снагама. Касније је постао командант таџикистанских специјалних снага, служио у предсједничкој гарди, а од 2003. године до 2008. године три пута пролазио специјалну обуку на америчкој војној бази "Блеквотер". Почетком маја 2015. године Халимов је напустио службу. Неколико мјесеци касније на интернету су се појавили снимци на којима је Халимов саопштио да се придружио ИС-у. Таџикистанске власти су за Халимовим издале Интерполову потјерницу, док је Стејт департмент расписао награду од три милиона долара за информације о његовом пребивалишту, назвавши га једним од најзначајнијих лидера Исламске државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана