Ruševni objekti ruglo Bijeljine: Napuštene ruine ugrožavaju prolaznike

Ljiljana Aleksić
Ruševni objekti ruglo Bijeljine: Napuštene ruine ugrožavaju prolaznike

Bijeljina - Na području Bijeljine sve je više objekata koji nakon odlaska stanovnika ostaju napušteni, a nisu rijedak prizor ni kuće koje se urušavaju i predstavljaju opasnost po život građana.

Posljednji u nizu dotrajalih objekata koji je nedavno počeo da se obrušava nalazi se na samo nekoliko metara od zgrade Gradske uprave u Njegoševoj ulici. Na trotoar su se obrušili dijelovi fasade i cigle sa ugostiteljskog objekta Bijeljincima poznatijeg pod imenom "Kod kralja", koji odavno ne izgleda kao nekada, a u njemu ništa "kraljevsko" nije ostalo zahvaljujući nemaru i zubu vremena.

Nadležni tvrde da preduzimaju sve što je u njihovoj nadležnosti.
- Komunalni policajci izašli su na lice mjesta i postavili žutu bezbjednosnu traku kako bi obezbijedili lice mjesta i upozorili prolaznike jer je ovo veoma frekventna ulica u užem centru Bijeljine - naveo je načelnik Odjeljenja komunalne policije u Bijeljini Ratomir Draganić.

Gradski građevinski inspektor i Komisija za očuvanje kulturno-istorijskih spomenika naložili su rušenje spornog objekta, a novi će morati da bude izgrađen u istom stilu. Obaveza suvlasnika je da podnesu zahtjev i da plate rušenje i čišćenje.

Međutim, ovo nije jedini objekat u užem gradskom jezgru koji predstavlja ruglo grada.

U blizini "Svetog drveta" koje turisti svakodnevno posjećuju nalaze se dva takva objekta. Jedan od njih je i čuvena Magdina kuća.

Najznamenitija građevina u Bijeljini, kuća u kojoj je nekada živjela Magdalena Nikolić-Živanović, velika ljubav Jovana Dučića, danas izgleda neprepoznatljivo i samo stari Semberci pamte kako je ova građevina nekada izgledala. Više puta je bila zapaljena i na meti vandala. Godinama su se u toj kući, u blizini crkve Svetog Georgija, sklanjali beskućnici.

Vlasnici ruševnih objekata su uglavnom nepoznati ili žive u inostranstvu i godinama ne dolaze u Bijeljinu, što dodatno otežava rješavanje problema.

- Ovo nije problem samo u Bijeljini nego u cijeloj RS. U odluci o komunalnom redu navedeno je da komunalna policija može naložiti sređivanje privatnog posjeda ako sa čeone strane objekat remeti izgled grada. Mi smo u prošloj godini izdali tridesetak takvih rješenja, gdje je naloženo vlasnicima da to stanje poprave. Međutim, problem su napuštena domaćinstva, gdje komunalna policija nema kome naložiti da to uradi - pojašnjava Draganić.

Prema njegovim  riječima, neophodno je da se zakonski definiše na koji način tretirati napuštena domaćinstva.

Mjesec čistoće

Ratomir Draganić juče je simbolično zasadio drvo na gradskom trgu u Bijeljini čime je ozvaničen početak tradicionalne akcije "April - mjesec čistoće".

- Tokom ovog mjeseca predviđene su razne aktivnosti radi podizanja svijesti građana o značaju zdrave životne sredine i njenom očuvanju - rekao je Draganić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana