Рушевни објекти ругло Бијељине: Напуштене руине угрожавају пролазнике

Љиљана Алексић
Рушевни објекти ругло Бијељине: Напуштене руине угрожавају пролазнике

Бијељина - На подручју Бијељине све је више објеката који након одласка становника остају напуштени, а нису риједак призор ни куће које се урушавају и представљају опасност по живот грађана.

Посљедњи у низу дотрајалих објеката који је недавно почео да се обрушава налази се на само неколико метара од зграде Градске управе у Његошевој улици. На тротоар су се обрушили дијелови фасаде и цигле са угоститељског објекта Бијељинцима познатијег под именом "Код краља", који одавно не изгледа као некада, а у њему ништа "краљевско" није остало захваљујући немару и зубу времена.

Надлежни тврде да предузимају све што је у њиховој надлежности.
- Комунални полицајци изашли су на лице мјеста и поставили жуту безбједносну траку како би обезбиједили лице мјеста и упозорили пролазнике јер је ово веома фреквентна улица у ужем центру Бијељине - навео је начелник Одјељења комуналне полиције у Бијељини Ратомир Драганић.

Градски грађевински инспектор и Комисија за очување културно-историјских споменика наложили су рушење спорног објекта, а нови ће морати да буде изграђен у истом стилу. Обавеза сувласника је да поднесу захтјев и да плате рушење и чишћење.

Међутим, ово није једини објекат у ужем градском језгру који представља ругло града.

У близини "Светог дрвета" које туристи свакодневно посјећују налазе се два таква објекта. Један од њих је и чувена Магдина кућа.

Најзнаменитија грађевина у Бијељини, кућа у којој је некада живјела Магдалена Николић-Живановић, велика љубав Јована Дучића, данас изгледа непрепознатљиво и само стари Семберци памте како је ова грађевина некада изгледала. Више пута је била запаљена и на мети вандала. Годинама су се у тој кући, у близини цркве Светог Георгија, склањали бескућници.

Власници рушевних објеката су углавном непознати или живе у иностранству и годинама не долазе у Бијељину, што додатно отежава рјешавање проблема.

- Ово није проблем само у Бијељини него у цијелој РС. У одлуци о комуналном реду наведено је да комунална полиција може наложити сређивање приватног посједа ако са чеоне стране објекат ремети изглед града. Ми смо у прошлој години издали тридесетак таквих рјешења, гдје је наложено власницима да то стање поправе. Међутим, проблем су напуштена домаћинства, гдје комунална полиција нема коме наложити да то уради - појашњава Драганић.

Према његовим  ријечима, неопходно је да се законски дефинише на који начин третирати напуштена домаћинства.

Мјесец чистоће

Ратомир Драганић јуче је симболично засадио дрво на градском тргу у Бијељини чиме је озваничен почетак традиционалне акције "Април - мјесец чистоће".

- Током овог мјесеца предвиђене су разне активности ради подизања свијести грађана о значају здраве животне средине и њеном очувању - рекао је Драганић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана