Rusef: Odluka o mom opozivu je puč, žaliću se i vratiću se

Srna
Rusef: Odluka o mom opozivu je puč, žaliću se i vratiću se

Brazilija - Smijenjena brazilska predsjednica Dilma Rusef odbacila je današnju odluku Senata o njenom opozivu kao "parlamentarni puč" i najavila da će žaliti na tu odluku, obećavši povratak svoje Radničke partije na vlast, javile su agencije.

"Odlučili su da prekinu mandat predsjednika koji nije počinio nikakav zločin. Osudili su nedužnu osobu i izveli parlamentarni puč", rekla je ona u svom prvom reagovanju na odluku, nedugo nakon što je Senat danas, sa 61 glasom prema 20, odlučio da je smjeni sa položaja zbog kršenja budžetskih zakona.

Njen konzervativni protivnik Mišel Temer, koji je donedavno bio potpredsjednik Brazila, a u međuvremenu je preuzeo rukovođenje zemljom od maja kada je ona suspendovana, večeras će položiti predsjedničku zakletu i dovršiti mandat Rusefove do 2018. godine.

Rusef je izjavu dala u predsjedničkoj palati okružena svojim pristalicama, koji su uzvikivali "Temer napolje!", prenosi AFP.

"Oni misle da su nas potukli, ali greše... Vratićemo se. Vratićemo se da nastavimo naš put ka jednom Brazilu u kojem je narod suveren", poručila Rusef.

Ona je pozvala svoje pristalice da se bore protiv konzervativne agende koja je dobila zamajac njenim opozivom, poručivši im da će oformiti najsnažniji i najaktivniji opozicioni front novoj vladi.

Kako je istakla, njen opoziv je napad na socijalne pokrete i sindikate, kao i na one koji se bore za svoja prava.

"Sada vam neću reći zbogom. Sigurna sam da mogu da kažem ''Vidimo se uskoro''" , rekla je Rusef svojim pristalicama u Braziliji.

Današnjim glasanjem u Senatu okončana je procedura opoziva koja je polarizovala ovu latinoameričku zemlju i paralisala njenu politiku u proteklih devet mjeseci, javile su agencije.

Senatori su danas, poslije višednevne rasprave, glasali za opoziv Rusefove zbog nezakonitog korišćenja novca iz državnih banaka kako bi podstakla javne rashode.

Senat je takođe danas, odvojenim glasanjem, odlučio da Rusefovoj neće biti zabranjeno da obavlja javne funkcije.

Obavljanje javnih funkcija joj je, inače, prema brazilskom zakonu, moglo biti zabranjeno u narednih osam godina.

Rusef (68) je smijenjena poslije 13-godišnje ljevičarske vladavine u najvećoj ekonomskoj zemlji Latinske Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana