Robija za prvog „moćnog igrača“ iz Kremlja

Glas Srpske
Robija za prvog „moćnog igrača“ iz Kremlja

Moskva - Bivši ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev u petak je osuđen na osam godina zatvora zbog primanja dva miliona dolara mita. Njemu je izrečena i novčana kazna od 130 miliona rubalja (2,2 miliona dolara).

Sud je utvrdio da je Uljukajev lično uzeo mito od izvršnog direktora energetskog giganta „Rosnjefta“ Igora Sečina da bi dozvolio njegovoj kompaniji da kupi akcije državne firme „Bašnjeft“. Uljukajev je zaprijetio Sečinu da će otežati rad njegove kompanije ukoliko odbije da mu plati.

Bivši ministar je odbacio optužbe i rekao da je čitav slučaj namješten. On je tokom suđenja kazao da je vjerovao da se u torbi koju je preuzeo nalazilo skupocjeno vino, a ne novac.

Ovo je bio prvi slučaj u ruskom pravosuđu u kojem se za korupciju sudilo jednom federalnom ministru. Agencija Asošijeted pres navodi da mnogi komentatori u Rusiji ocjenjuju da je Uljukajev žrtva taktike Kremlja da drži ravnotežu među „moćnim igračima“.

Mito nije strana pojava u Rusiji, ali je nezamislivo da ministri tako primaju mito u gotovini, dok stručnjaci za korupciju navode da je dva miliona dolara iznos za zamjenika gradonačelnika, a ne za ministra.

Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je sve vrijeme upoznat s tokom „operacije Uljukajev“ koja je, kako pišu moskovske novine, trajala oko godinu. Hapšenje je, navode, izvršeno u sklopu borbe protiv korupcije, koja je uzela maha i dokaz je da su u Rusiji svi jednaki pred zakonom.

Uljukajev je pravi „kapitalac“, ne toliko po sredstvima koja je uzeo, nego po funkciji i kremaljskoj poziciji. Njegovo hapšenje izazvalo je veliko iznenađenje u Rusiji, pa je šef ruskog udruženja poslodavaca Aleksandar Šohin izrazio nadu da će optužnica pasti, a zamjenik direktora Narodne banke Sergej Švecov nazvao je hapšenje apsurdnim.

Uljukajev je bio upleten u „Rosnjeftovu“ kupovinu naftne od kompanije „Bašnjeft“. U hapšenje je upleten šef službe bezbjednosti te naftne kompanije Oleg Feoktistov, koji je do dolaska na tu dužnost (očigledno u vrijeme kad je počela obrada Uljukajeva) bio načelnik Unutrašnje kontrole i bezbjednosti FSB-a.

Jasna poruka

U cijelu priču upleten je i Igor Sečin koji predvodi takozvani kremaljski naftni lobi jedan od najbližih Putinovih ljudi. On je jedan od najzaslužnijih za velike devizne zalihe od nekoliko stotina milijardi dolara kojima Rusija sada krpi posljedice sankcija i pad cijene nafte. Zbog toga mu Putin gleda kroz prste. Brojni politikolozi smatraju da je Uljukajevljevo hapšenje „preventivni i upozoravajući udarac“ liberalnoj struji da ne bi previše poletjela. On vjeruje da novih hapšenja neće biti jer je „poruka jasna“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana