Ричард Хас: Ово је најопаснији тренутак у савременој америчкој историји

Агенција
Ричард Хас: Ово је најопаснији тренутак у савременој америчкој историји

Бивши амерички дипломата, један од теоретичара спољне политике Ричард Хас каже да се САД налазе у "најопаснијем тренутку" у својој савременој историји.

"Предсједник Доналд Трамп је расположен да води рат на три фронта: политички, против (специјалног тужиоца) Боба Милера, економски против Кине/других трговинских партнера, и прави рат против Ирана и/или Сјеверне Кореје, навео је Хас, а преноси Спутњик.

Он је додао и да је ово најопаснији тренутак у савременој америчкој историји.

"И у значајној мјери смо га сами изазвали, а не неки догађаји", написао је Хас.

Хас је раније у чланку: "Куда ићи. Промјене америчке спољне политике", коју је у јулу објавио "Форин аферс", написао да је у овом тренутку Вашингтону потребна стратегија која одговара САД и њеним савезницима.

"САД у цијелини треба да врате себи улогу одговорног акционара, а не да се изолују од проблема. Не треба игнорисати проблем међународне помоћи или борбе за климу. Непредвидљивост у спољној политици је добра као тактика, али не и стратегија. Међународни поредак који је настао након Другог свјетског рата се може мијењати, али га не треба у потпуности рушити. Не треба заборавити колико користи је тај поредак донио Америци”, додао је експерт.

Ричард Хас је од 2003. године предсједник Савјета за међународне односе, а раније је био директор за планирање политике у Стејт департменту и савјетник државног секретара Колина Пауела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана