Републици Српској грант од 12,9 милиона евра

Срна
Републици Српској грант од 12,9 милиона евра

Сарајево - Савјет министара у техничком мандату одржао је данас телефонску сједницу на којој је утврђен Приједлог уговора о гранту ЕБРД-а од 12,9 милиона евра за изградњу Коридора "Пет це" у Републици Српској - дио први.

Закључено је да Министарство финансија и трезора у Савјету министара у техничком мандату достави Приједлог уговора Предсједништву БиХ у даљу процедуру, уз приједлог да се за потписника уговора одреди министар финансија и трезора БиХ.

Грант од 12,9 милиона евра биће алоциран на Републику Српску - Јавно предузеће "Аутопутеви Републике Српске" у сврху подршке финансирању изградње петљи на ауто-путу у Јоховцу /Товира/ и Руданки /Костајница/, те дионице ауто-пута дуге 6,1 километар између ових петљи, као и прилазног пута са двије траке у дужини око једног километра за повезивање са магистралним путем, укључујући прелаз преко ријеке Босне, саопштено је из Савјета министара.

Ради реализације овог пројекта, ЕБРД је са предузећем "Аутопутеви Републике Српске" као зајмопримцем, односно пројектним ентитетом, закључио Уговор о зајму 27. децембра 2017. године на износ од 70 милиона евра.

На основу закљученог Уговора о зајму, Банка је са БиХ као даваоцем гаранције, односно примаоцем гранта закључила Уговор о гаранцији 5. јануара 2018. године.

Савјет министара у техничком мандату донио је, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, одлуку о успостављању система енергетског менаџмента и информационог система енергетске ефикасности у институцијама БиХ.

Овом одлуком успостављају се систем енергетског менаџмента и информациони систем енергетске ефикасности у институцијама БиХ и прописују обавезе носилаца активности енергетског менаџмента ради омогућавања управљања енергијом, трошковима и емисијама у вези са потрошњом енергије и воде, те извјештавања о потрошњи и оствареним уштедама.

Министарство спољне трговине и економских односа и Служба за заједничке послове институција БиХ задужени су да најмање једном годишње Савјету министара доставе информацију о ефектима успостављања система енергетског менаџмента и информационог система енергетске ефикасности у институцијама БиХ и препорукама за додатно унапређење система.

На телефонској сједници утврђен је и приједлог измјена и допуна Оквирног споразума којим се уређују активности Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ у БиХ, потписаног 17. и 27. децембра 2007. године.

Приједлог споразума не садржи никакав износ задужења, већ се њиме регулишу додатне активности ЕИБ-а у БиХ.

Данас је дата и сагласност на добровољни извјештај БиХ о спровођењу Агенде 2030 и циљева одрживог развоја, који ће на Политичком форуму на високом нивоу УН, који ће бити одржан у Њујорку од 8. до 19. јула, презентовати предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана