Ренци поднио оставку

Агенције
Ренци поднио оставку

Рим - Италијански премијер Матео Ренци признао је пораз на референдуму, рекао је да преузима потпуну одговорност и након тога је поднио оставку.

"Намјеравам да поднесем оставку. Преузимам пуну одговорност за пораз", рекао је Ренци на конференцији за новинаре у Риму, преноси Ројтерс.

Осим тога, рекао је да ће у понедјељак сазвати састанак свог кабинета, као и да ће касније предати своју оставку италијанском предсједнику Серђу Матарели.

Матарела ће потом бити у обавези да посредује у састављању нове владе, а уколико то не буде могао да оствари Италија ће ићи на изборе.

Министар финансија Пјер Карло Падоан је виђен као главни фаворит да замјени Ренција на мјесту предсједника Савета министара, како гласи званична титула италијанског премијера.

АФП пише да ће ови резулати референдума увести Италију у нови период политичких несигурности и економских превирања.

Ројтерс је раније пренио да је Ренци доживео тежак пораз на референдуму о уставним промјенама, показали су објављени прелиминарни незванични резултати.

Прелиминарни резултати института "Пијеполи" показали су да је против уставних промјена гласало између 57 и 61 одсто гласача, док је за гласало између 39 и 43 посто. Према тим резултатима, Ренци је доживио још већи пораз него што су показале прве излазне анкете.

Најавио је да ће се око поноћи обратити јавности, али неколико минута послије 12 на Твитеру је написао: "Захваљујем се свима, за неколико минута ћу се обратити. "Живјиела Италија. ПС. Стижем, стижем".

Ренци је раније најавио да ће поднијети оставку ако реформе не буду потврђене на референдуму.

Након што су Британци гласали за излазак из Европске уније и Американци изабрали Доналда Трампа за председника, референдум у Италији, на којем право гласа има 51 милион грађана, доживљава се као судбински, оцјењује Ројтерс.

Његов циљ је био смањење овлашћења и величине Сената, а према оцјенама аналитичара, предсједнику владе би била дата много већа овлашћења, наводи британска агенција. С друге стране, америчка агенција АП, наводи да се референдум претворио се у "виртуелни плебисцит" о влади лијевог центра премијера Матеа Ренција.

Уколико би се измјенио устав, највеће промјене доживио би законодавни процес, односно више не би било потребно да оба дома парламента гласају о свим законима, што значи и сваки пут кад се уложи неки амандман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана