Razović ostaje bez američkog državljanstva zbog učešća u ratu

Srna
Razović ostaje bez američkog državljanstva zbog učešća u ratu

Vašington - Američke vlasti u saveznoj državi Ajovi podnijele su zahtjev za oduzimanje državljanstva Esu Raziću jer je utvrđeno da je lagao o svom učešću u ratovima na Balkanu.Informaciju su objavili Američka služba za imigracije i carinu /ICE/ i Ministarstvo pravde, poslije istrage koju je sprovelao Odjeljenje ICE za državnu bezbjednost /HSI/.

"Ovaj zahtjev za denaturalizacijom pokazuje trajnu posvećenost identifikovanju i kažnjavanju onih koji su kršili ljudska prava u bilo kom dijelu svijeta", rekao je Derek Bener, zamjenih izvršnog šefa ICE HSI.


U saopštenju ove službe navodi se da je Razić prikrio da je bio pripadnik paravojnih organizacija tokom sukoba na Balkanu devedesetih godina prošlog vijeka.

SAD navode da je, kao član tih organizacija, Razić učestvovao u nezakonitim ubistvima tri osobe, uključujući jednog ranjenog ratnog zarobljenika.

U zahtjevu se navodi da je Razić stekao imigrantski status prevarom, jer je pogrešno predstavio i prikrio svoje članstvo u tim grupama i svoja djela.

Od 2003. godine, ICE je uhapsio više od 395 pojedinaca zbog kršenja ljudskih prava i izdao naređenja za deportaciju 835 lica iz SAD za koja se sumnja da su kršila ljudska prava.

ICE trenutno vodi 130 istraga o osobama za koje se sumnja da su kršila ljudska prava. Riječ je o licima koja su u Ameriku došla iz 95 država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana