Разовић остаје без америчког држављанства због учешћа у рату

Срна
Разовић остаје без америчког држављанства због учешћа у рату

Вашингтон - Америчке власти у савезној држави Ајови поднијеле су захтјев за одузимање држављанства Есу Разићу јер је утврђено да је лагао о свом учешћу у ратовима на Балкану.Информацију су објавили Америчка служба за имиграције и царину /ICE/ и Министарство правде, послије истраге коју је спровелао Одјељење ICE за државну безбједност /HSI/.

"Овај захтјев за денатурализацијом показује трајну посвећеност идентификовању и кажњавању оних који су кршили људска права у било ком дијелу свијета", рекао је Дерек Бенер, замјених извршног шефа ICE HSI.


У саопштењу ове службе наводи се да је Разић прикрио да је био припадник паравојних организација током сукоба на Балкану деведесетих година прошлог вијека.

САД наводе да је, као члан тих организација, Разић учествовао у незаконитим убиствима три особе, укључујући једног рањеног ратног заробљеника.

У захтјеву се наводи да је Разић стекао имигрантски статус преваром, јер је погрешно представио и прикрио своје чланство у тим групама и своја дјела.

Од 2003. године, ICE је ухапсио више од 395 појединаца због кршења људских права и издао наређења за депортацију 835 лица из САД за која се сумња да су кршила људска права.

ICE тренутно води 130 истрага о особама за које се сумња да су кршила људска права. Ријеч је о лицима која су у Америку дошла из 95 држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана