Размјена ватре испред истанбулске полиције, нападач убијен

Агенције
Размјена ватре испред истанбулске полиције, нападач убијен

Истанбул - Турске снаге безбједности убиле су данас жену нападача наоружану бомбама и пиштољем, док је њен саучесник побјегао након што је рањен у окршају испред сједишта полиције у Истанбулу, јавили су турски медији.

Гувернер Истанбула Васип Сахин потврдио је турским медијима да је мета оружаног напада била управа полиције у Истанбулу, пренијела је агенција Франс прес.

"Жена терориста, са бомбама и пиштољем, убијена је у сукобу. Други нападач, мушкрац је побјегао након што је повријеђен, као и један полицајац које је лакше рањен", рекао је Сахин.

На телевизијским снимцима је показано тијело жене нападача како лежи на асфалту на путу испред полицијске станице у округу Фатих, у центру Истанбула пошто је убијена.

Напад је услиједио неколико сати пошто су двије наоружане особе ушле у канцеларије владајуће Партије правде и развоја (АКП) у предграђу Истанбула, у четврти Картал на азијској страни града.

Ројтерс је раније јавио да је ухапшен нападач у канцеларију АКП, који је разбио прозор на горњем спрату зграде у четврти Картал, на азијској страни Истанбула и истакао заставу Турске на којој је, осим полумјесеца и петокраке, био и амблем са бијелим мачем.

У Истанбулу је повећан степен безбједносне приправности послије јучерашње талачке кризе која је резултирала смрћу тужиоца Мехмета Селим Кираза.

Кираз, који је убијен током акције спасавања, налазио се на челу истраге о смрти Беркина Евана (15), који је преминуо прошлог марта након девет мјесеци проведених у коми од ране на глави задобијене од полицијског канистера за гас.

Група је дала тужиоцу рок до 15.36 по локалном времену да саопшти идентитет полицајаца за кога тврде да стоје иза убиства Елвана, или ће бити убијен, а међу захтјевима је било и "јавно саопштавање" имена одговорних полицајаца.

Власти су покушале да преговарају за ослобађање Кираза, али је он задобио прострелне ране на глави и тијелу и од посљедица рањавања преминуо у болници, док су његови отмичари убијени.

Током ноћи у двије четврти Истанбула дошло је до сукоба полиције и демонстраната, послије талачке кризе у судници у којој тужилац и његови отмичари, припадници забрањене марксистичке Револуционарне народноослободилачке партије - Фронта (ДХКП-Ц), убијени.

У Анталији, турске власти су ухапсиле 22 студената које сумњиче за припадност радикалној љевици - групи која стоји иза јучерашње драме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана