Размимоилажења у њемачкој влади јачају крајњу десницу

Танјуг
Размимоилажења у њемачкој влади јачају крајњу десницу

Берлин - Размимоилажења унутар конзервативног блока њемачке канцеларке Ангеле Меркел ослабила су подршку јавности њеној “великој коалицији”, док су анти-имигрантској Алтернативи за Немачку (АфД) омогућила да достигне досад највиши рејтинг, показала је данас објављена анкета.

Истраживање јавног мњења, које је за “Билд ам Зонтаг “ урадила агенција “Емнид”, показало је да блок Хришћанско демократске уније (ЦДУ) и баварске Хришћанско социјалне уније (ЦСУ), сада може да рачуна на подршку 31 одсто гласача, два процентна поена мање него у претходној анкети.

Ројтерс подсјећа да су те двије “сестринске” странке ушле у интерни спор због односа према мигрантима, што је покренуло питање о могућем распаду коалиционе владе тек нешто више од 100 дана од њеног формирања, и то у вријеме када се Баварска припрема за регионалне изборе у октобру.

Анкета о томе коју би партију гласачи подржали да се избори одржавају овог викенда, спроведена је од 14. до 20. јуна, на узорку од 2.336 грађана.

Према истом истраживању, социјадемократи су отприлике на истом, са 18 процената подршке.

С друге странке, међутим, АфД је порасла за један процентни поен и сада може да рачуна на 16 одсто подршке бирача, што је досад највиши домет те странке крајње деснице.

Поводом резултата истраживања, “Билд” је узео изјаву од Бориса Писторијуса, министра унутрашњих послова њемачке државе Доња Саксонија, који је баварске конзервативце оптужио да претјерују када говоре о обиму проблема изазваних миграцијом, и да у изборној кампањи усвајају политичке слогане АфД-а.

“У овом тренутку немамо масовни стампедо на границама. Копирање слогана АфД-а само ће ојачати десничарске популисте”, рекао је тај социјалдемократски политичар.

Лист такође наводи да Маркус Зедер, баварски премијер и лидер ЦСУ, планира да изборну кампању у Баварској води без укључивања канцеларке Меркел, што би био први случај у 70 година историје те странке.

Он је, међутим, најавио да ће позвати аустријског канцелара Себастијана Курца да учествује на његовим предизборним скуповима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана