Razlaz bez dogovora Brisea i Londona odnosi novih 58 milijardi funti

Tanjug
Razlaz bez dogovora Brisea i Londona odnosi novih 58 milijardi funti

London - Kompanije u Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji suočiće se sa dodatnih 58 milijardi funti troškova godišnje ukoliko ne bude dogovora o "bregzitu", a najteže će biti pogođen veliki britanski finansijski sektor.

Studija, čiji su autori agencija za menadžment konsalting "Oliver Vajman" i advokatska kuća "Kliford Čens", pokazala je da će carinske i necarinske barijere koštati preduzeća iz 27 zemalja EU, bez Velike Britanije, 31 milijardu funti godišnje ako Britanci napuste evropsku porodicu bez dogovora. S druge strane, ceh koji će platiti britanski izvoznici u EU dostići će 27 milijardi funti godišnje.

- Povećani troškovi i neizvjesnost prijete profitabilnosti i predstavljaju egzistencijalnu prijetnju nekim preduzećima - navedeno je u studiji.

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU sljedeće godine, nakon što je u junu 2016. glasala za okončanje više od 40 godina duge političke, ekonomske i pravne povezanosti s najvećim svjetskim trgovinskim blokom.

U odsustvu sporazuma o "bregzitu", o kojem su u toku pregovori, trgovina između Velike Britanije i ostalih 27 članica EU podrazumijevala bi primjenu pravila i carina Svjetske trgovinske organizacije. To je krajnja suprotnost pristupu koji je Velika Britanija uživala kao član jedinstvenog tržišta.

Iako Velika Britanija želi sporazum, vlada u Londonu navodi da se priprema za svaki mogući ishod, uključujući i opciju da zemlja izađe iz bloka bez dogovora. Pripremajući se za najcrnji scenario, Velika Britanija je već izdvojila tri milijarde funti kako bi mogla reagovati na posljedice.

Studija je pokazala da bi 70 odsto dodatnih troškova u Velikoj Britaniji u slučaju da izostane sporazum o "bregzitu" podijelilo pet sektora - finansijske usluge, automobilska industrija, poljoprivreda i hrana i piće, proizvodi za široku potrošnju i hemijska i industrija plastike. (Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana