Rat ne bi ni počeo da SSSR nije prvo podržao Hitlera

Agencije
Rat ne bi ni počeo da SSSR nije prvo podržao Hitlera

Varšava - Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič izjavio je da Drugi svjetski rat ne bi ni izbio da SSSR nije podržao napad Njemačke na Poljsku kojim je rat počeo.

Maćarevič je to izjavio na godišnjicu upada sovjetskih snaga na početku Drugog svjetskog rata u Poljsku.

"Rat ne bi izbio da Njemačka nije dobila podršku ruske strane. Obije države su sklopile pakt da likvidiraju poljsku državu kao i druge zemlje Srednje Evrope. Cilj je bila likvidacija državnosti a u krajnjem ishodu poljskog naroda. Te dvije sile su se dogovorile i sprovodile su tu politiku istrebljenja", kazao je Maćerevič u intervjuu koji je danas, na 78. godišnjicu sovjetske okupacije istočnih oblasti Poljske, objavila državna agencija PAP.

Maćerevič je optužio Sovjetski Savez te Rusiju kao njegovu naslijednicu, da je okupacija započeta paktom Ribentrop-Molotov, o nenapadanju Njemačke i SSSR avgusta 1939. godine, trajala sve do 1989. godine, a da je mentalno naslijeđe koje je ostavila gore nego fizičko uništavanje poljskih gradova i sela.

"Očigledna privredna zaostalost kao posljedica njemačke, a kasnije sovjetske okupacije, još uvijek se vidi kada uporedimo životni standard u Poljskoj i u zapadnim zemljama Evropske unije. Iz te perspektive ispravno je zahtijevati ratne reparacije", naveo je Maćerevič.

Poljski ministar koji važi za jednog od najoštrijih, čak rusofobnih ministara u Vladi premijerke Beate Šidlo, optužio je Rusiju da je sve do današnjih dana mislila da može da spreči da na teritoriju Poljske dođu saveznički zapadni vojnici jer je do 1989. godine pretvorila Poljsku u svoju okupiranu koloniju.

"Taj njihov veto više nije aktuelan. Poljska je punopravna članica NATO a vojske naših saveznika su na našim granicama. To je realna garancija da nas više nikada neće izdati, kao što se to desilo poslije 1. septembra 1939. godine", kazao je Maćerevič.

Svega 17 dana po izbijanju Drugog svjetskog rata, Crvena armija je prešla cijelu dužinu poljske istočne granice, pravdajući to poljskom ambasadoru u Moskvi time da je poljska država prestala da postoji kada je njen otpor slomila Njemačka i da SSSR mora da zaštiti bratski ukrajinski i bjeloruski narod u tadašnjim istočnim oblastima Poljske, a današnjim zapadnim dijelovima Ukrajine i Belorusije.

Od noćnih sati 17. septembra 1939. godine, na istok tadašnje Poljske upalo je, u tri talasa, 1,5 miliona vojnika Crvene armije, preko 6.000 tenkova i 1.800 aviona.

Poljski Generalštab naredio je vojsci da ne stupa u borbu s Crvenom armijom, već da se povuče ka Rumuniji i Mađarskoj.

Do napada Njemačke na SSSR 1941. godine Poljska je ostala rasparčana na njemački i sovjetski dio, u skladu s tajnim aneksom pakta Ribentrop-Molotov o podjeli Poljske, baltičkih zemalja, Finske i Rumunije, prema kojem bi granicu između SSSR i Njemačke na teritoriji Poljske bile rijeke Narva i Visla.

Venac pred Spomenik palim i ubijenim na Istoku danas je položio i predsjednik Poljske Andžej Duda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana