Расту тензије на Црном мору, огласио се Кијев

Танјуг
Расту тензије на Црном мору, огласио се Кијев

Нове тензије на релацији Украјина – Русија, пошто су бродови украјинске ратне морнарице прешла су државну границу Русије.

Русија и Украјина оптужују се међусобно за кршење међународног права пошто је руска погранична обалска стража покушала безуспјешно да заустави два артиљеријска ратна брода - оклопњаче, које су кружном путањом обилазили Крим на путу ка украјинској луци.

Инцидент на Црном мору одражава тензије које расту између Москве и Кијева око Азовског мора на чије воде обе државе полажу право, наводи Ројтерс.

Украјинска ратна морнарица саопштила је данас да је послала два мала артиљеријска брода и брод тегљач из луке у Одеси ка луци у Мариупољу, што захтијева путовање Црним морем кроз Керчки пролаз у Азовско море.

У саопштењу је наведено да су бродови руске пограничне обалске страже покушали да зауставе малу флоту налијетањем на тегљач и нанели му мању штету и да је тај инцидент показао да се Русија понаша агресивно и незаконито.

Руске агенције су, наводи Ројтерс, извијестиле да је руска Федерална служба безбејдности (ФСБ) оптужила Украјину да је није унапријед обавијестила о тој пловидби као и да су украјински бродови изводили опасне маневре са циљем да повећају тензије.

Кијев је, наводи британска агенција, негирао да није унапријед дао обавијештење.

Украјинска морнасрица је саопштила да њена флота наставља путовање упркос свему томе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана