Raspadom Šengena bila bi ugrožena i Evrozona

Srna
Raspadom Šengena bila bi ugrožena i Evrozona

Brisel - Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da će evrozona biti ugrožena ukoliko dođe do raspada Šengenske zone i ako članice uvedu kontrole granica.

Junker je u obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu upozorio da, ukoliko bi se dozvolilo urušavanje Šengenskog sistema, to bi imalo političke posljedice po druge projekte EU, uključujući evrozonu.


"Ukoliko duh Šengena ode sa naših teritorija i iz srca, nećemo ostati samo bez tog sporazuma. Evrozona nema smisla u slučaju neuspjeha Šengena. To je jedan od kamena temaljaca evropske konstrukcije. Šengenski sporazum je djelimično ugrožen i oni koji vjeruju u Evropu i njene vrijednosti, principe i slobode, moraju pokušati da ga spasu", naglasio je Junker.

Nešto ranije, njemački kancelar Angela Merkel rekla je da su kvote za raspoređivanje izbjeglica širom evropskog bloka neophodne kao dio "političkog rješenja" za očuvanje Šengena.

"Raspoređivanje izbjeglica u skladu sa ekonomskom snagom i drugim uslovima, te spremnost za stalne sisteme distribicije, odlučiće da li će se Šengenska zona održati na dugoročnom nivou", smatra Merkelova.

Šengenska zona je pod velikim pritiskom pošto je više stotina hiljada migranata bježeći od rata i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi prešlo preko južne evropske granice u potrazi za boljim životom u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana