Ra­spad SAD 2010. go­di­ne

Glas Srpske
Ra­spad SAD 2010. go­di­ne

MOS­KVA - Rus­ki aka­de­mik Igor Pa­na­rin već či­ta­vih de­set go­di­na pre­dvi­đa da će se Sje­dinjene Ame­ri­čke Drža­ve ra­spas­ti 2010. go­di­ne. Za to vri­je­me, on pri­zna­je da je ma­lo njih obra­ti­lo pažnju na njego­vu te­ori­ju, pi­še Wall Street Journal.

Po­sli­je de­set go­di­na, Pa­na­rin, ko­ji tvrdi da će eko­nom­ski i mo­ral­ni ko­laps iza­zva­ti gra­đan­ski rat i do­ves­ti do ra­spa­da SAD, ko­na­čno je do­bio me­dij­sku pažnju svo­je zemlje. To­kom posljednjih se­dmi­ca in­ter­vju­isan je čak i po dva pu­ta na dan.

Pro­fe­sor Pa­na­rin (60) ni­je mar­gi­na­lac. Biv­ši KGB-ov ana­li­ti­čar, do­kto­ri­rao je na po­li­ti­čkim na­uka­ma, stu­di­rao ame­ri­čku eko­no­mi­ju, a sa­da je de­kan rus­ke Aka­de­mi­je za spoljne po­slo­ve.

- Sa­da su šan­se da se SAD ra­spa­dnu 45 do 55 od­sto. Ovo ni­je naj­bolji sce­na­rio za Ru­si­ju. Iako bi ona u tom slu­ča­ju pos­ta­la naj­mo­ćni­ja zemlja na svi­je­tu, njena eko­no­mi­ja bi pa­ti­la jer uve­li­ko za­vi­si od do­la­ra i trgo­vin­ske raz­mje­ne sa SAD - izja­vio je Pa­na­rin.

Njego­vo pre­dvi­đanje ka­že da će do­ći do ma­so­vnih mi­gra­ci­ja, eko­nom­skog pa­da i mo­ral­ne de­gra­da­ci­je, ko­je će na je­sen 2009. do­ves­ti do gra­đan­skog ra­ta i ko­lap­sa do­la­ra. Kra­jem ma­ja ili po­čet­kom ju­na 2010. SAD će se ra­spas­ti na šest te­ri­to­ri­ja. Eko­nom­ska, fi­nan­sij­ska i de­mo­graf­ska kre­tanja iza­zva­će, da­kle, po­li­ti­čku i so­ci­jal­nu kri­zu, na­kon če­ga će bo­ga­ti­je drža­ve SAD us­kra­ti­ti fe­de­ral­noj vla­di pris­tup svo­jim fon­do­vi­ma i efe­kti­vno se iz­dvo­ji­ti iz uni­je.

So­ci­jal­ni ne­mi­ri će se po­ja­ča­ti i do­ves­ti do gra­đan­skog ra­ta, na­kon če­ga će se Ame­ri­ka ra­spas­ti po etni­čkoj li­ni­ji, a stra­ne si­le će ući u zemlju. Ka­li­for­ni­ja će for­mi­ra­ti ono što Pa­na­rin zo­ve za­čet­kom "Re­pu­bli­ke Ka­li­for­ni­je" i bi­će dio Ki­ne ili pod njenim uti­ca­jem. Te­ksas će bi­ti srce "Re­pu­bli­ke Te­ksas", ko­ja će se pro­te­za­ti do Me­ksi­ka i bi­će pod uti­ca­jem ove drža­ve. Va­šin­gton i Njujork pos­ta­će dio "Atlan­tske Ame­ri­ke", ko­ja će se mo­žda pri­dru­ži­ti Evrop­skoj uni­ji.

Ka­na­da će pri­gra­bi­ti gru­pu sje­ver­nih drža­va, ko­je Pa­na­rin na­zi­va "Cen­tral­na Sje­ver­na Ame­ri­čka Re­pu­bli­ka". Ha­va­ji će, ka­ko na­vo­di, pas­ti pod pro­te­kto­rat Ja­pa­na ili Ki­ne, a Aljas­ka će se vra­ti­ti pod kon­tro­lu Ru­si­je. On pre­dvi­đa da će Ki­na i Ru­si­ja uzur­pi­ra­ti ulo­gu Va­šin­gto­na kao svjet­skog fi­nan­sij­skog re­gu­la­to­ra. 

Ne­ma ču­da

- Ame­ri­čka na­da, no­vo­iza­bra­ni pred­sje­dnik Ba­rak Oba­ma mo­že pra­vi­ti ču­da, ali kad proljeće do­đe, pos­ta­će ja­sno da ne­ma ču­da - re­kao je Pa­na­rin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana