Raskol među teroristima u Alepu

Tanjug
Raskol među teroristima u Alepu

Alepo - Pripadnici naoružanih grupa na istoku Alepa su se razišli u dva tabora: jedan dio njih želi da se preda, dok bi drugi da nastavi da ratuje.

To je saopštio sirijski ministar za narodno pomirenje Ali Hajdar.

„Prema informacijama koje su došle do nas, grupacije neprestano međusobno pregovaraju. Jedni žele da polože oružje, drugi ne. Pitanje još nije okončano", rekao je ministar.

Prema njegovim riječima, samo je mali broj boraca jednostrano položio oružje i predao se armiji, bez obzira na stav formacije kojoj su pripadali.

Prema riječima ministra, u Alepu je formirana grupa na čelu s guvernerom za snabdevanje i zaštitu civila i svih onih koji žele da iskoriste ponuđenu šansu i da se vrate mirnom životu.

„Rukovodstvo Sirije i borci u Alepu zasad ne pregovaraju direktno. Još nismo stigli do te etape. Zasad je riječ o pojedinačnim slučajevima, a ne o cijelim grupacijama", dodao je ministar.

Ranije je objavljeno da je određeni broj boraca na istoku Alepa položio oružje i predao se armiji u nadi da će biti amnestiran u skladu s obećanjem predsjednika Sirije Bašara el Asada.

U četvrtak je Rusija zajedno sa Vladom Sirije počela da sprovodi humanitarnu operaciju velikih razmjera radi ukazivanja pomoći civilima grada Alepa.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je da će biti obrazovana tri humanitarna koridora „za pružanje pomoći civilima koji su taoci terorista, kao i borcima koji žele da predaju oružje".

Očekuje se da će duž ovih humanitarnih koridora biti razmješteni punktovi s kuvanom hranom i za prvu pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana