Ranio ženu iz Tunisa, izvinio se i pobio strance

Agencije
Ranio ženu iz Tunisa, izvinio se i pobio strance

Za 47 minuta Sejfedin Rezgui je ubio 38 turista u tuniskom ljetovalištu Sus, a nešto prije 12 časova imao je telefonski poziv koji je i dalje zagonetka za istražitelje.

Razgovor 23-godišnjeg teroriste je trajao svega desetak sekundi, nakon toga je repetirao svoj kalašnjikov, ispalio nekoliko metaka u pijesak i krenuo u krvavi pir.

Rezgui je redom pucao u strane turiste, pogodio je i jednu Tunišanku, ali joj se, kada je saznao da ona nije iz Evrope, izvinio.

Neposredno potom, bacio je mobilni telefon u more, prije nego što su ga ubili pripadnici bezbjednosnih snaga Tunisa.

Njegov samsung je pronađen tek slijedećeg jutra, istražitelji pokušavaju da izvuku podatke iz njega, ali je za sada jedno sigurno, 23-godišnjak je genijalno uspio da sakrije bilo kakve svoje veze sa islamističkim grupama, s obzirom na to da je dugo planirao ovakav napad.

Prijatelji masovnog ubice rekli su da je on dva puta ove godine putovao u Libiju, ali to bezbjednosnim zvaničnicima nije bilo sumnjivo. Oba puta se vratio u Tunis, a u međuvremenu je završio svoje master studije sa prosječnom ocjenom 11,76, od mogućih 20.

"Kao i mnogi mladi ljudi, njega je izabrao Zine el Abedin Ben-Ali, prije četiri godine, kada je počinjalo arapsko proljeće. Sejfedin je tada postao gladan, ogorčen, religiozniji nego ikada. Družio se sa salafistima, ali nije puštao bradu, družio se i sa drugim ljudima, bavio se sportom, pio, izlazio... Mnogi su mislili da se vratio normalnom životu", rekao je Taha.

Sumnja se da je Rezgui prvi put otišao u Libiju sa grupom ljudi koja je učestvovala u svrgavanju Muamera el Gadafija. Takođe, spekuliše se da je u januaru ove godine boravio u kampu Ansar al-Šarije, terorističke grupe povezane sa Al-Kaidom. Sumnja se da je u martu bio u redovima Islamske države u Libiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana