Rahoj: Referendum je torpedo za EU

B92, BBC
Rahoj: Referendum je torpedo za EU

Madrid - Referendumi o nezavisnosti Škotske ili španske Katalonije predstavljaju torpedo za Evropsku uniju i dalje integracije, kaže španski premijer Marijano Rahoj.

On je upozorio da takvi "procesi stvaraju samo još više ekonomske recesije i siromaštva".

"Ako Škoti podrže nezavisnost, moraće da ponovo podnesu zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji", rekao je Rahoj i dodao da bi proces pridruživanja mogao da potraje godinama i da bi zavisio od stava sadašnjih članica Unije.

Dok cio svijet sa velikom pažnjom iščekuje rezultate škotskog referenduma, koji se održava u četvrtak, stanovnici Katalonije se nadaju da će se i oni na sličan način izjašnjavati o svojoj sudbini u novembru.

Ulice Barselone su više puta bile zakrčene i preplavljene bojama Katalonije na mitinzima na kojima se pozivalo na referendum, ali španska vlada se oštro protivi bilo kakvim koracima ka nezavisnosti, a svoj štav stiti i ustavnim ovlašćenjima.

"Referendumi kao što je ovaj u Škotskoj su torped koji ide ispod vode ka Evropskoj uniji i integracijama. Duh našeg doba je ujedinjavanju, a ne razdvajajnu, tako da ne vidim kako bi smo mogli da pristanemo na održavanje referenduma", rekao je Rahoj.

Na drugoj strani, prvi čovjek Katalonije Artur Mas je "obećao" izjašnjavanje za 9. novembar, a prošle nedjelje je rekao da vjeruje da će nezavisna Škotska biti primljena u EU, baš kao i Katalonija kasnije.

Međutim, Rahoj kaže da bilo koja nova država mora ponovo proći kroz procese pridruživanja.

"Svi sporazumi EU i izjave evropskih lidera pokazuju da ako se neki dio države izdvoji, on postaje treća strana u odnosu na EU. Za pridruživanje tih odvojenih teritorija bi bile potrebne godine, a ono bi zavisilo od ratifikacije i stava svih 28 država članica", rekao je Rahoj.

BBC podsjeća da je Rahoj ranije nagovjestio da će blokirati eventualni ulazak nezavisne škotske u EU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana