Рахој: Референдум је торпедо за ЕУ

Б92, BBC
Рахој: Референдум је торпедо за ЕУ

Мадрид - Референдуми о независности Шкотске или шпанске Каталоније представљају торпедо за Европску унију и даље интеграције, каже шпански премијер Маријано Рахој.

Он је упозорио да такви "процеси стварају само још више економске рецесије и сиромаштва".

"Ако Шкоти подрже независност, мораће да поново поднесу захтјев за чланство у Европској унији", рекао је Рахој и додао да би процес придруживања могао да потраје годинама и да би зависио од става садашњих чланица Уније.

Док цио свијет са великом пажњом ишчекује резултате шкотског референдума, који се одржава у четвртак, становници Каталоније се надају да ће се и они на сличан начин изјашњавати о својој судбини у новембру.

Улице Барселоне су више пута биле закрчене и преплављене бојама Каталоније на митинзима на којима се позивало на референдум, али шпанска влада се оштро противи било каквим корацима ка независности, а свој штав стити и уставним овлашћењима.

"Референдуми као што је овај у Шкотској су торпед који иде испод воде ка Европској унији и интеграцијама. Дух нашег доба је уједињавању, а не раздвајајну, тако да не видим како би смо могли да пристанемо на одржавање референдума", рекао је Рахој.

На другој страни, први човјек Каталоније Артур Мас је "обећао" изјашњавање за 9. новембар, а прошле недјеље је рекао да вјерује да ће независна Шкотска бити примљена у ЕУ, баш као и Каталонија касније.

Међутим, Рахој каже да било која нова држава мора поново проћи кроз процесе придруживања.

"Сви споразуми ЕУ и изјаве европских лидера показују да ако се неки дио државе издвоји, он постаје трећа страна у односу на ЕУ. За придруживање тих одвојених територија би биле потребне године, а оно би зависило од ратификације и става свих 28 држава чланица", рекао је Рахој.

BBC подсјећа да је Рахој раније наговјестио да ће блокирати евентуални улазак независне шкотске у ЕУ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана