Радо иду Руси у војнике

Танјуг
Радо иду Руси у војнике

Москва - Око 44 одсто Руса спремно је да се придружи војсци и брани своју земљу у случају рата, док је само десет одсто њих рекло да би радије емигрирали у неку сигурнију земљу, показује истраживање јавног мњења које преноси данас телевизија Раша Тудеј.

Од оних који су спремни да се боре, 23 одсто је рекло да ће се одазвати послије војног позива, а 21 одсто да ће ићи на фронт као добровољци. Око 26 одсто испитаних Руса је рекло да се неће одазвати позиву, а 20 одсто није могло да одговори на то питање.

У анкети, коју је крајем маја спровео центар Левада, учествовало је 1.600 грађана Русије, а ово прво питање постављено је поводом Дана сјећања и туге који се обиљежава данас - у знак сјећања на почетак Великог отаџбинског рата.

Друга питања постављена у анкети више имају везе са историјом него са садашњошћу. Око 50 одсто испитаника је рекло да је напад нацистичке Њемачке на СССР био изненађење за совјетске власти, док 43 одсто испитаних да вјерује да су совјетски лидери знали за планирани напад.

На питање како је западна Њемачка успела брзо да се опорави од посљедица рата и изгради јаку социјалну државу, 40 одсто испитаних сматра да то има везе са чињеницом да Њемачка није морала да подржава своје савезнике широм свијета, као што је то чинио Совјетски Савез.

Око 32 одсто испитаних је рекло да Њемачка није трошила новац на трку у наоружању, а 24 одсто њих је њен економски успон довео у везу са помоћи САД Њемачкој.

Око 21 одсто испитаних сматра да разлог за то лежи у чињеници да је западна Њемачка градила тржишну економију са јаком конкуренцијом.

Што се тиче проблема ратних ветерана у Русији, 56 одсто испитаних је рекло да руске власти приступају овом проблему на задовољавајућем нивоу, а 39 одсто грађана сматра да власти не посвећују довољно пажње ветеранима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана